V delu Avstralije ponovno uvajajo možnost zapora za 10-letne otroke

Svet 17. Okt 202418:42 0 komentarjev
otrok v zaporu
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Avstralska zvezna država niža starostno mejo za kazensko odgovornost. Čeprav so jo šele lani dvignili na 12 let, jo zdaj ponovno nižajo na 10 let. Številni opozarjajo, da pošiljanje 10-letnikov v zapor ne bo pripomoglo k zmanjšanju kriminala, temveč bo dodatno poslabšalo položaj aboriginskih otrok.

Avstralska zvezna država Severni teritorij je znižala starostno mejo za kazensko odgovornost. Tako bodo kmalu v zaporu lahko končali tudi otroci, stari le 10 let, poroča BBC.

Takšna ureditev je v preteklosti že veljala. Avstralija je bila pod pritiskom, naj skladno s priporočili Združenih narodov in tako, kot je to urejeno v drugih razvitih državah, starostno mejo za kazensko odgovornost dvigne z 10 na 14 let. Lani je Severni teritorij kot prva avstralska zvezna država to mejo dvignil na 12 let.

Vse pa se je spremenilo z avgustovskimi volitvami, na katerih je v Severnem teritoriju zmagala Liberalna stranka. V kampanji so namreč obljubljali oster boj proti kriminalu. Zdaj pa trdijo, da bo grožnja z zaporom mlajše otroke odvrnila od kaznivih dejanj.

Predsednica vlade Severnega teritorija Lia Finocchiaro pravi, da so volilci njeni vladi dali mandat za ukrepanje. Sprememba bo po njenih besedah sodiščem omogočila, da “posredujejo” v življenju mladih prestopnikov in jih vključijo v programe pomoči. Vlada namerava zaostriti tudi pravila za plačilo varščine. “Ne bomo se opravičevali za izpolnitev naših predvolilnih obljub, da bomo poskrbeli za varnost ozemlja,” je rekla.

otrok z lisicami
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

“Desetletniki imajo še vedno mlečne zobe”

Ukrepu nasprotujejo zdravniki, organizacije za človekove pravice in domorodske skupnosti. Raziskave kažejo, da znižanje starostne meje ne bo pripomoglo k zmanjšanju kriminala, ampak bo dodatno poslabšalo položaj otrok iz aboriginske skupnosti in prebivalce otokov v Torresovi ožini. Že zdaj v Severnem teritoriju otroke v zapor pošljejo 11-krat pogosteje kot v katerikoli drugi državi. Skoraj vsi pa pripadajo aboriginski skupnosti.

Kaznovanje otrok z zaporom poveča verjetnost, da bodo ponovno zagrešili kaznivo dejanje, kažejo raziskave iz Avstralije in tujine. Pogosto ima zapor tudi hude posledice za njihovo zdravje, izobraževanje in zaposlovanje.

Med razpravo o predlogu zakona v parlamentu Severnega teritorija je približno 100 ljudi protestiralo. Na enem izmed transparentov je pisalo: “Desetletniki imajo še vedno mlečne zobe.” Na drugem pa: “Kaj pa, če bi bil to vaš otrok?”

Komisarka, ki je v Severnem teritoriju pristojna za otroke, Shahleena Musk, je za BBC povedala, da je v sistemu mladinskega sodstva v tej avstralski zvezni državi “prisoten strukturni rasizem”. Aboriginski otroci imajo po njenih besedah večjo možnost, da jih bodo obtožili, preganjali na sodišču in bodo končali v pridržanju kot neaboriginski storilci kaznivih dejanj.

Nasprotniki zakona pa se bojijo tudi, da bi lahko znižanje starosti za kazensko odgovornost vplivalo tudi na druge avstralske zvezne države. Teritorij glavnega mesta Avstralije je napovedal, da bo starostno mejo dvignil nad 10 let. Zvezna država Viktorija je sprejela zakonodajo, ki pa bo začela veljati prihodnje leto. Vlada Tasmanije je napovedala, da bo starostno mejo na 14 let dvignila do leta 2029.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!