V EU odobrili prvo cepivo proti virusu, ki ga prenašajo tigrasti komarji

Svet 28. Jun 202416:59 2 komentarja
Tigrasti komar
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija je odobrila prvo cepivo proti virusu čikungunja, ki bo na voljo starejšim od 18 let, za distribucijo pa bodo zadolženi nacionalni organi članic EU. Čikungunjo skupaj z drugimi virusi in boleznimi večinoma prenašajo tigrasti komarji, ki so v Evropi vse bolj prisotni zaradi vpliva podnebnih sprememb.

Cepivo z imenom Ixchiq je razvilo evropsko biotehnološko podjetje Valneva, na voljo bo v obliki enega odmerka in zgolj za starejše od 18 let. Delovati začne približno mesec dni po cepljenju in spodbudi telo k tvorbi protiteles, ki zagotavljajo zaščito za šest mesecev.

Komisija je cepivo odobrila po tem, ko je konec maja že prejelo zeleno luč od Evropske agencije za zdravila (Ema). O distribuciji cepiva bodo odločali pristojni nacionalni organi v vsaki državi članici, pri čemer bodo morali upoštevati razmere v državi in status tveganja, je sporočila Evropska komisija.

Odobritev uporabe novega cepiva sledi nedavnemu svarilu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da v Evropi ob podnebnih spremembah in toplejših temperaturah narašča število primerov virusov denga, zika in čikungunja ter drugih bolezni, ki jih širijo komarji.

Pri ECDC so pred nekaj več kot dvema tednoma še posvarili, da se je invazivna vrsta tigrastega komarja, ki širi naštete viruse, udomačila že v 13 evropskih državah, med drugim v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Opazili so jo tudi v nekaj drugih državah.

Evropska komisija je danes sporočila še, da bo namenila pol milijona evrov za pilotni projekt, v okviru katerega naj bi na Cipru skušali iztrebiti invazivno vrsto komarja ščitarja, ki prenaša tudi rumeno mrzlico. Ciper je trenutno edina država v EU, kjer se je udomačila ta vrsta komarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje