V Franciji gori znamenita gotska katedrala, ogenj po nekaj urah omejili

Svet 11. Jul 202413:19 > 15:20 2 komentarja
požar katedrala
Požar na gotski katedrali (Foto: REUTERS)

V francoskem mestu Rouen je danes izbruhnil požar na stolpu znamenite gotske katedrale, ki so ga ravno prenavljali. Iznad katedrale se vije temen dim, gasilci pa so ogenj po nekaj urah gašenja spravili pod nadzor.

V francoskem mestu Rouen gori znamenita gotska katedrala. Župan Nicolas Mayer-Rossignol je sporočil, da je izbruhnil požar na stolpu katedrale in da vzrok še ni znan.

Gasilske in reševalne službe so sporočile, da so jih na požar opozorili okoli 12. ure. Pri gašenju sodeluje 33 vozil in 63 gasilcev.

Po navedbah regionalnih oblasti je požar izbruhnil na vrhu stolpa, ki ni lesen, temveč kovinski, in ga trenutno obnavljajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vodja lokalne gasilske službe Stephane Gouezec pa je kasneje sporočil, da je ogenj zajel predvsem plastične obloge delovišča na stolpu. Nekaj ur po začetku gašenja je dodal, da je ogenj pod nadzorom, a da nimajo zagotovil, da je tudi pogašen.

Poročil o morebitnih poškodovanih ni, obseg povzročene škode pa še ni znan.

Prizori so sicer spomnili na uničujoč požar v pariški katedrali Notre-Dame leta 2019, ki je prav tako izbruhnil med obnovo.

Gotska katedrala, ki jo je v 19. stoletju večkrat naslikal francoski slikar Claude Monet, eden od utemeljiteljev impresionizma, je po navedbah francoskega ministrstva za kulturo pomemben spomenik Rouena in ena najznamenitejših zgradb v Normandiji. Med letoma 1876 in 1880 je bila ta katedrala najvišja stavba na svetu, navaja britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje