V Franciji se zapleta: sestava vlade negotova, levica po zavrnitvi protestira

Svet 27. Avg 202414:29 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Foto: REUTERS

Pri imenovanju novega francoskega premierja se zapleta. Potem ko je Emmanuel Macron v ponedeljek zavrnil kandidatko levega zavezništva, levica zavrača nadaljnje pogovore z Macronom in poziva k protestom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron danes nadaljuje pogovore o imenovanju novega premierja, na katere tokrat nista bili povabljeni ne skrajna levica ne skrajna desnica.

Levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), ki je osvojilo največji delež glasov na julijskih volitvah, je za položaj premierke predlagalo 37-letno Lucie Castets. Predlog zavezništva je Emmanuel Macron po ponedeljkovih pogovorih zavrnil in hkrati izključil imenovanje vlade pod vodstvom NFP, ki jo sestavljajo skrajno leva Nepokorna Francija, socialisti, zeleni in komunisti.

Kot je pojasnil, bi imenovanje levičarske vlade lahko ogrozilo institucionalno stabilnost, obenem pa bi ji bila – ker nima večine – že takoj lahko izglasovana nezaupnica, je sporočil urad francoskega predsednika. Ob tem je Macron socialiste, zelene in komuniste v zavezništvu NFP pozval k sodelovanju z drugimi političnimi silami, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Lucie Castets
Levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP) je za položaj premierke predlagalo Lucie Castets. (Foto: REUTERS)

Vodja socialistov Oliver Faure je danes zavrnil povabilo Macrona na nove pogovore, češ da ne namerava biti soudeleženec parodije demokracije. Poslanci socialistov bodo podprli glasovanje o nezaupnici proti vsaki vladi, ki je ne bo predlagala NFP, je napovedal in Macrona obtožil, da si kljub porazu na volitvah prizadeva “podaljšati macronizem”.

Olivier Faure
Vodja socialistov Oliver Faure je danes zavrnil povabilo Macrona na nove pogovore. (Foto: PROFIMEDIA)

Vodja komunistov Fabien Roussel, ki je prav tako zavrnil nove pogovore z Macronom, je opozoril, da bi predsednik lahko sprožil resno krizo v Franciji, in pozval k protestom. LFI za 7. septembra poziva k množičnemu zborovanju, njen vodja Jean-Luc Melenchon pa je celo zagrozil, da bo sprožil postopek za odstavitev Macrona.

“Macron želi biti predsednik, premier in vodja stranke hkrati”

NFP zavrača sodelovanje na pogovorih, če se ne bo razpravljalo o imenovanju Castets za novo premierko. Castets je Macrona obtožila, da želi biti “predsednik, premier in vodja stranke hkrati, kar pa ni spoštljivo do francoskih volivcev ali demokracije”.

Med drugimi možnimi kandidati za premierja, o katerih se razpravlja v političnih krogih, sta sicer nekdanji notranji minister iz vrst socialistov Bernard Cazeneuve in Xavier Bertrand, ki je regionalni vodja desnosredinskih Republikancev, poroča britanski BBC.

Danes je Macron glede na sporočilo Elizejske palače sprožil nov krog posvetovanj, na katerem naj bi med drugim sodelovali tako predstavniki parlamentarnih strank kot nekdanji visoki politiki.

Macron si je za iskanje novega premierja oziroma premierke po volitvah v začetku julija vzel čas in za vodenje tekočih poslov pooblastil dosedanjo vlado premierja Gabriela Attala. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice. A pritisk se krepi, saj se rok za predstavitev predloga proračuna za leto 2025 izteče čez mesec dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!