V Franciji strmoglavili dve vojaški letali: enega pilota še vedno iščejo

Svet 14. Avg 202415:39 0 komentarjev
vojaško letalo
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na vzhodu Francije sta danes v zraku trčili vojaški letali francoskih sil, ki sta nato strmoglavili. Enega pilota so našli nepoškodovanega, inštruktorja in še enega pilota, ki se je uril, še vedno iščejo.

Enega od pilotov so že našli nepoškodovanega, je na družbenem omrežju X sporočil francoski obrambni minister Sebastien Lecornu. Dva člana posadke drugega letala še iščejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po trčenju se je pilot enega od letal uspešno izstrelil, iz drugega letala pa pogrešajo inštruktorja in pilota, ki se je uril. Po navedbah francoske vojske so udeleženci nesreče francoski državljani.

V prefekturi Meurthe-et-Moselle, kjer naj bi letali strmoglavili, niso komentirali vzroka in okoliščin strmoglavljenja, ki se je zgodilo blizu kraja Colombey-les-Belles nedaleč od Nancyja. Kot so sporočili, bo javnost o vzrokih nesreče obvestila vojska. Oblasti so ob tem pozvale tamkajšnje prebivalce, naj se izogibajo območju strmoglavljenja.

Tiskovna predstavnica francoske vojske je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila, da sta bili v incidentu udeleženi vojaški letali rafale. Obe nadzvočni letali sta bili iz letalskega oporišča Saint-Dizier, poroča AFP.

Nesreče z letali rafale so po poročanju AFP sicer redke.

Za prvo velja strmoglavljenje decembra 2007 blizu mesta Neuvic na jugozahodu Francije. V preiskavi so ugotovili, da je bila vzrok strmoglavljenja zmedenost pilota. Preiskovalci so ugotovili, da je pilot postal dezorientiran. Septembra 2009 sta strmoglavili letali rafale, ko sta se po končanem testnem letu vračali na letalonosilko Charles de Gaulle ob obali Perpignana. Pri tem je umrl en pilot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!