V Franciji vlada skoraj sestavljena: premik v desno, večjih presenečenj ne bo

Svet 20. Sep 202415:52 1 komentar
Michel Barnier
Michel Barnier (Foto: PROFIMEDIA)

V Franciji naj bi bila do nedelje predstavljena nova francoska vlada pod vodstvom premierja Michela Barnierja. V Barnierjevi novi vladi naj bi se zamenjali skoraj vsi trenutni ministri, pričakovat pa gre premik v desno.

Glede na imena, ki jih ob sklicevanju na vire navajajo mediji, v vladi Michela Barnierja ne bo večjih presenečenj ali odmevnih političnih osebnosti, bo pa prišlo do precejšnjih sprememb, saj naj bi se glede na dosedanjo vlado pod vodstvom Gabriela Attala iz vrst sredinske stranke Preporod francoskega predsednika Emmanuela Macrona zamenjali skoraj vsi ministri.

Zunanje ministrstvo naj bi po novem vodil dosedanji državni sekretar za evropske zadeve Jean-Noel Barrot iz vrst sredinskega Demokratičnega gibanja (MoDem). Za 41-letnega politika bi to pomenilo pomembno napredovanje, vendar bo krepitev prisotnosti Francije na mednarodnem prizorišču zahtevna naloga, navaja AFP.

Novi finančni minister naj bi postal 33-letni Antoine Armand iz Macronove stranke Preporod, ki trenutno vodi parlamentarni odbor za gospodarske zadeve. Položaj notranjega ministra naj bi medtem zasedel Bruno Retailleau, vplivni vodja poslanske skupine desnih Republikancev (LR) v francoskem senatu, je za AFP dejalo več neimenovanih virov.

Edini izmed vplivnejših ministrov, ki naj bi obdržal svoj položaj, pa je obrambni minister Sebastien Lecornu, ki je prav tako član stranke Preporod in naj bi užival zaupanje predsednika Macrona.

Macron bi sicer še vedno lahko vložil veto na Barnierjeve predloge ministrskih kandidatov, vendar bi to v tej fazi povzročilo velike napetosti, česar naj ne bi bilo pričakovati, saj se je Macron skoraj dva meseca trudil, da bi našel kompromisnega kandidata za vodenje vlade.

Barnier je položaj prevzel v začetku septembra in zatrdil, da se bo kot predsednik vlade odzval na izzive, jezo in trpljenje Francozov, med prednostnimi nalogami pa navedel šolstvo, varnost, priseljevanje, zaposlovanje in kupno moč. Čakajo ga številni izzivi, med drugim na področju davkov in javnofinančne porabe, medtem ko naj bi njegova vlada osnutek proračuna za leto 2025 predložila do 1. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje