V Fukušimi bodo skušali narediti ključen korak za razgradnjo uničene nuklearke

Svet 10. Sep 202409:05 0 komentarjev
Po potresu uničena nuklearka v Fukušimi
Po potresu uničena nuklearka v Fukušimi (Foto: PROFIMEDIA)

V jedrski elektrarni Fukušima, ki jo je pred 13 leti uničil cunami, poskušajo iz enega od reaktorjev pridobiti vzorec radioaktivnih ostankov. Gre za vnovičen poskus, potem ko je avgusta prvi zaradi tehničnih težav propadel, trajal pa naj bi dva tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko je 11. marca 2011 po potresu z močjo 9 nuklearko zadel ogromen cunami, so delovali trije od šestih reaktorjev, kjer so se zaradi odpovedi hladilnih sistemov stalile sredice. Na poti do razgradnje nuklearke velja za enega največjih izzivov odstranitev radioaktivnih ostankov iz notranjosti reaktorjev.

Ključen korak pri tem predstavlja prav pridobitev vzorca stopljenega jedrskega goriva, ki bi ga nato preučili in tako pridobili nove informacije glede stanja znotraj reaktorjev. Glede na ocene se po eni najhujših jedrskih katastrof na svetu v njih sicer nahaja okrog 880 ton izjemno nevarnega materiala.

Vzorce prvič skušali pridobiti prejšnji mesec

Upravitelj nuklearke Tepco je vzorec prvič poskušal pridobiti avgusta. Njihov namen je bil za nadaljnje analize odvzeti le tri grame radioaktivne snovi, a so že v začetni fazi postopke ustavili, saj jim ni uspelo namestiti ustrezne opreme.

Ostanki znotraj reaktorjev so tako visoko radioaktivni, da je Tepco za izvajanje operacij znotraj njih razvil posebne robote. Že februarja so v okviru priprav na odvzem materiala v enega od treh prizadetih reaktorjev namestili dva mini drona in robota.

Po neuspešnem prvem poskusu je bil Tepco deležen vala kritik javnosti in regionalnih oblasti. Japonska vlada je danes pozvala upravitelja, naj ob vstopu v najtežjo fazo operacij ravna izjemno skrbno in previdno.

Veliko skrbi sicer povzroča tudi izpuščanje vode, ki jo uporabljajo za hlajenje reaktorjev, v ocean. Japonska je to začela lani, kljub zagotovilom, da je voda obdelana in varna, pa je ukrep sprožil spor s Kitajsko in Rusijo. Obe sta med drugim prepovedali uvoz rib in morskih sadežev iz Japonske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!