V Gazi kljub obstreljevanju nadaljujejo cepljenje proti otroški paralizi

Svet 14. Okt 202414:00 0 komentarjev
Cepljenje proti otroški paralizi
Foto: PROFIMEDIA

Kljub izraelskim napadom Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nadaljuje cepljenje otrok proti otroški paralizi. Z drugim odmerkom nameravajo cepiti skoraj 600 tisoč otrok, mlajših od 10 let.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes začela nov krog cepljenja otrok v Gazi proti otroški paralizi, medtem ko se v oblegani palestinski enklavi nadaljujejo izraelski napadi. Z drugim odmerkom nameravajo cepiti 591.000 otrok, mlajših od 10 let, ki bodo ob tem prejeli odmerek vitamina A za krepitev imunskega sistema.

Začetek nove cepilne kampanje je danes naznanila Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Cepljenje naj bi trajalo nekaj manj kot dva tedna, skupno pa so za ta namen angažirali več kot tisoč humanitarnih delavcev, so sporočili.

WHO je v začetku meseca znova pozvala Izrael, naj v času cepljenja poskrbi za humanitarne prekinitve ognja. Vendar ne kaže, da bi izraelske sile upoštevale pozive, saj so ponoči izvedle več smrtonosnih napadov na cilje po vsej Gazi, vključno z bolnišnicami in begunskimi centri.

Med drugim so obstreljevale šolsko poslopje v begunskem centru Nuseirat, kamor so se zatekli številni razseljeni Palestinci, ravno danes pa bi tam po navedbah UNRWA moralo potekati cepljenje otrok proti otroški paralizi. V napadu je bilo ubitih najmanj 22 ljudi, med njimi tudi 15 otrok, ženske in celotne družine.

Cepljenje otrok drugod po Gazi bodo po navedbah predstavnikov ZN sicer izvajali kljub izraelskim napadom. V prvem krogu cepilne kampanje med 1. in 12. septembrom so po navedbah WHO izpolnili zastavljene cilje in cepili skoraj 560.000 otrok, kar je približno 95 odstotkov vseh, ki lahko prejmejo cepivo.

Cepljenje v Afganistanu
Cepivo proti otroški paralizi v obliki kapljic (Foto: PROFIMEDIA)

“Za prekinitev prenosa virusa sta potrebna najmanj dva odmerka. Vendar bo to doseženo le, če bo cepljenih vsaj 90 odstotkov vseh otrok,” so dodali pri WHO. Tokrat bodo otroci med 2. in 9. letom starosti skupaj s cepivom prejeli tudi odmerek vitamina A za krepitev imunskega sistema.

Cepljenje proti otroški paralizi bodo izvajali v treh fazah, ki naj bi trajale štiri dni. Cepivo otroci prejmejo oralno v obliki kapljic in po navedbah predstavnika ministrstva za zdravje v Gazi “vestno sodelujejo”, saj so tamkajšnji prebivalci “prepričani o pomenu cepljenja”.

Otroška paraliza, primer katere so po 25 letih nedavno odkrili v Gazi, je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki je niso preboleli ali proti njej niso cepljeni.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!