V Hongkongu zaradi objave “uporniških vsebin” obsodili nekdanja urednika

Svet 29. Avg 202414:56 > 16:14 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Sodišče v Hongkongu je novičarski spletni portal Stand News in dva njegova nekdanja urednika danes spoznalo krive upora. To je prva obsodba te vrste, odkar je Hongkong leta 1997 prišel pod kitajsko oblast. EU in Washington sta bila do obsodbe obeh novinarjev, ki jima grozi do dve leti zapora, kritična.

Sodišče je Čung Pui-kuena in Patricka Lama, nekdanja odgovorna urednika zdaj že zaprtega novičarskega portala Stand News, spoznalo za kriva “upora”, s čimer je danes prvič izreklo tovrstno obsodbo v okviru prizadevanj Pekinga za zatrtje prodemokratičnega gibanja po velikih protestih leta 2019 v tej nekdanji britanski koloniji.

Sodnik ju je obsodil “zarote zaradi objave in reproduciranja uporniške vsebine”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čung Pui-kuen in Patrick Lam sta prva novinarja, ki sta bila obsojena zaradi upora, odkar je Hongkong leta 1997 izpod britanske oblasti prešel v kitajske roke, dodaja AFP.

Novičarski portal v kitajskem jeziku Stand News, ki je med protesti leta 2019 pridobil veliko število privržencev, so po policijski raciji decembra 2021 zaprli, oba urednika pa aretirali. Založniško podjetje portala, Best Pencil Limited, je bilo prav tako spoznano za krivo upora. Politika Stand News je bila podpora in spodbujanje avtonomije Hongkonga, je v obsodbi utemeljil sodnik.

Lam iz zdravstvenih razlogov danes ni bil navzoč na sodišču, ki bo sodbo izreklo 26. septembra, poroča AFP.

Čung Pui-kuen (Foto: PROFIMEDIA)

Na sodbo več kritik, tudi iz EU in Washingtona

Po zakonu iz leta 1938, ki ima korenine še v kolonialnem obdobju, jima grozi najvišja kazen dveh let zapora. Zakon desetletja ni bil v uporabi, vse do leta 2020, ko so ga oblasti začele uporabljati v primerih proti vladnim kritikom, navaja AFP.

V novinarskih vrstah so bili do današnje odločitve sodišča kritični. Beh Lih Ji iz Odbora za zaščito novinarjev je obsodil uporabo “arhaične zakonodaje”, današnja odločitev pa po njegovih besedah pomeni, da se Hongkong pogreza vse globlje v avtoritarnost.

Do odločitve so bili kritični tudi v EU. Obsodba neodvisnega novičarskega portala Stand News in njegovih dveh urednikov zaradi upora je “še en znak vse manjšega prostora za svobodo tiska” v Hongkongu, so sporočili v Bruslju.

Odločitev bi lahko vodila do “nadaljnjega oviranja pluralistične izmenjave idej in prostega pretoka informacij”, je še opozorila EU in pozvala Hongkong, naj preneha preganjati novinarje.

Odločitev sodišča so danes obsodile tudi ZDA, ki so jo označile za neposreden napad na svobodo medijev. Obsodba “spodkopava mednarodni sloves odprtosti, ki ga je nekoč užival Hongkong”, je na družbenem omrežju X zapisal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Peking in hongkonške oblasti je pozval, naj obnovijo in uveljavijo pravice, ki jih zagotavlja temeljni zakon. Ta določa temeljne politike Kitajske do Hongkonga, vključno z načelom ena država, dva sistema.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!