V hrvaškem hotelu sum na množično okužbo s salmonelo: med njimi tudi Slovenci

Svet 08. Avg 202416:54 4 komentarji
Mali lošinj
Foto: PROFIMEDIA

Družina iz Zagreba je zaradi okužbe s salmonelo in bakterijo E.coli morala prekiniti svoje počitnice. Presenečenje je sledilo, ko so ugotovili, da niso edini. Zaradi driske sta se zdravila tudi dva otroka iz Slovenije. Nove primere okužb so zaznavali kar naprej, hotel Vespera na Malem Lošinju, v katerem so bili nastanjeni, pa z njimi ni želel komunicirati.

Za zagrebško družino so se poletne počitnice sprevrgle v nočno moro. Tretji dan dopusta so dobili drisko, bruhali so in se počutili zelo slabo. Kmalu jim je postalo jasno, da počitnic ne bodo mogli nadaljevati, zato so se vrnili domov v Zagreb, kjer so nadaljevali zdravljenje. A kmalu so ugotovili, da niso edini, ki imajo težave z zdravjem …

“Videti je bilo kot prizor iz grozljivke. Štiriletni sin se je zbudil in začel nenadoma bruhati, imel je povišano telesno temperaturo in drisko. Obiskali smo urgenco na Malem Lošinju, kjer so sumili na črevesno virozo in nas poslali v reški klinični center,” je za Dnevnik.hr pojasnil bralec Damir. Družina se je takrat nato odločila, da je bolje, da se vrnejo v Zagreb. Takoj so obiskali tamkajšnjo urgenco, nato pa še Kliniko za infekcijske bolezni Dr. Fran Mihaljević.

“Sin je imel drisko več kot dvajsetkrat na dan, telesna temperatura pa je bila višja od 39 stopinj Celzija. Dobil je infuzijo in prenočil v bolnišnici, kmalu pa je zbolela še leto in pol stara hčerka,” je povedal Damir. Izvidi so pokazali, da je štiriletnik okužen s salmonelo in E.coli, deklica pa je imela “le” salmonelo in nekoliko blažje simptome.

“V bolnišnični sobi je bila s hčerko žena, v isti sobi pa sta bili še dve družini, ki sta bivali v istem hotelu. Govorilo se je, da jih je več, a tega do drugega pregleda, kjer smo jih videli okoli 15, nismo vedeli. Vsi so imeli enake simptome, eni hujše, drugi blažje, in vsi so bili v istem hotelu,” je še dejal bralec.

Otrok, temperatura
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Kmalu so zatem so v izmed skupin na družbenem omrežju zasledili objavo o številnih okužbah v istem hotelu. Zapisi so se pojavili tudi na spletu. Zdaj, ko je od njihovega bivanja v hotelu minilo skoraj teden dni, so si ljudje v komentarjih delili izkušnje in govorili o okužbi s salmonelo.

Vsi okuženi imajo enake simptome, ko pa so se poskušali pogovoriti z odgovornimi v hotelu, so po poročanju Dnevnik.hr naleteli na zid. “Samo v tej skupini sem naštel več kot 20 okuženih,” je pojasnil Damir, ki je že obvestil sanitarno inšpekcijo in državni inšpektorat.

“Žalostno je, da se nihče od hotela ni odzval, igrajo se z zdravjem otrok. Ne kažem s prstom na hotel, lahko se zgodi, a se mi zdi zelo slabo, da se ne odzovejo. Razumem, da ne želijo delati panike in da jih je strah, da bi izgubili goste, a kar je preveč, je preveč,” je še povedal Damir, čigar sin še vedno preboleva okužbo.

Recnezija hotel vespera
Foto: Posnetek zaslona/Google/Dnevnik.hr

Epidemiološka služba na terenu, oglasil se je tudi hotel

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je v torek iz Slovenije prejela obvestilo, da sta se dva otroka po bivanju v hotelu Vespera zdravila zaradi driske. O tem so takoj obvestili epidemiološko službo na Malem Lošinju. Kmalu zatem so prejeli še en primer.

“Oglasila se nam je gospa z Reke, ki je bila s hčerkico v hotelu Vespera. Imela je drisko in povišano telesno temperaturo. Včeraj smo ji odvzeli vzorce in jih trenutno analiziramo. Drugih uradnih poročil nimamo,” je po poročanju Dnevnik.hr pojasnila Andrea Petaros Šuran, vodja oddelka za epidemiologijo Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

bolezen, bolnišnica, ženska, čakalnica, bolniška postelja, pacientka, bolnica
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V hotelu potekajo poostreni ukrepi dezinfekcije, epidemiologi so opravili ogled in odvzeli vzorce blata zaposlenih ter vzorce hrane iz restavracije, ki so bili poslani na analizo in čakajo na izvide. Po pisanju Dnevnik.hr se izvajajo vsi potrebni ukrepi in kontrole v zvezi z zdravstveno ustreznostjo vode in hrane.

“V hotelu bodo izvedli vse potrebne dezinfekcijske ukrepe, danes so v kuhinji vzeli brise, vzorčili hrano in obvestili sanitarno inšpekcijo. Nadalje bomo ukrepali na podlagi epidemiološke indikacije. Izolirali bomo vsaj ta vzorec blata deklice, potem bomo vedeli kaj več. Trenutno nimamo nobenih poročil o izolaciji blata bolnikov, ker nimamo niti uradnih poročil,” je dodala Petaros Šuran.

Brez drugih poročil se zdi, da gre za dva osamljena primera, čeprav zapisi na družbenih omrežjih kažejo, da je okuženih več. V epidemiološkem sistemu za spremljanje nalezljivih bolezni Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) imajo uradno poročilo o treh primerih nalezljivih bolezni s črevesnimi težavami (enterokolitis) pri ljudeh, ki so zboleli konec julija in v začetku avgusta in so pred tem bivali v hotelu Vespera na Malem Lošinju.

“Zadnje dni na naši kliniki beležimo nekoliko večje število bolnikov zaradi določenih črevesnih simptomov. Pri nekaterih bolnikih je bila dokazana okužba z bakterijskim povzročiteljem (salmonelo ali E.coli iz skupine diarej). Trenutno se bolniki zdravijo v dnevnih bolnišnicah ali pa se zdravijo doma (trenutno nimamo bolnišnično sprejetih bolnikov). Črevesne nalezljive bolezni spadajo v skupino bolezni, ki jih je treba prijaviti higiensko-epidemiološki službi,” pa so o hospitalizaciji bolnikov za Dnevnik.hr sporočili s Klinike za infekcijske bolezni Dr. Fran Mihaljević.

Glede okužb so se oglasili tudi iz omenjenega hotela. “Zdravje in varnost gostov sta nam najpomembnejša in sta nedvomna prioriteta našega poslovanja. Imamo informacije, da se je nekaj gostov, ki so bivali v hotelu Vespera, soočalo z zdravstvenimi težavami, za katere še vedno ni znan vzrok. Želimo jim čimprejšnje okrevanje. Preventivno izvajamo dodatne aktivnosti za zagotavljanje še večje varnosti naših gostov. Epidemiološka služba zbira vzorce, po prejemu rezultatov bomo na voljo za vse razpoložljive informacije,” pa so v odzivu zapisali v hotelu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje