V hrvaški Istri presenečeni: v Novigradu “pobelilo” ulice (VIDEO)

Svet 12. Sep 202419:27 0 komentarjev
Morska pena pobelila Istro
Foto: Istramet/zajem zaslona

Na zahodni obali hrvaške Istre so nekateri debelo pogledali, ko je na ulice začela naletavati morska pena. Pojav je bil tako intenziven, da je ponekod "pobelilo" ulice.

Mnoge je danes presenetil izrazit pojav morske pene ob zahodni obali hrvaške Istre, najbolj atraktiven prizor pa so zabeležili v Novigradu, piše portal Istramet.

Istrske ulice je pobelilo zaradi močnega vetra in visokih valov. Čeprav je morda pojav na prvi pogled nenavaden, gre za naravni proces, ki se dogaja v morskem ekosistemu.

Morska pena nastane, ko se alge in plankton razgradijo in sprostijo snovi, ki delujejo kot površinsko aktivne snovi. To zmanjša površinsko napetost vode in omogoči nastanek zračnih mehurčkov.

Pod vplivom močnega valovanja in vetra se mehurčki kopičijo in tvorijo peno, ki se nabira na gladini morja in ob obali. Po pisanju hrvaškega portala tovrsten pojav v Istri ni redek, še posebej ob spremenljivih vremenskih razmerah poleti in jeseni. Pojav lahko spodbudi tudi cvetenje morja.

Morska pena na splošno ni nevarna in nakazuje na dobro kondicijo morskega sistema. V redkih primerih pa lahko prekomerno kopičenje pene nakazuje onesnaženje, še posebej, če ga spremlja nenavaden vonj ali sprememba barve vode. A tega danes v Istri niso opazili, še piša Istramet.

#related-news_2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!