V hrvaški koalicijski stranki vre: pred izbiro predsednika člani v dveh taborih

Svet 26. Avg 202416:12 0 komentarjev
Foto: N1 Zagreb

V hrvaškem koalicijskem Domovinskem gibanju bodo v soboto volili novega predsednika stranke. Razkol znotraj stranke je namreč vse večji, člani stranke pa so se zaradi spora med zdajšnjim predsednikom in njegovim protikandidatom razdelili na dva tabora.

V hrvaški desni stranki Domovinsko gibanje (DP) se, odkar je lani postala del vladne koalicije, poglablja razkol. Odnosi v stranki so se zaostrili v pričakovanju volitev novega predsednika.

Sedanji predsednik DP Ivan Penava je konec julija presenetil z odločitvijo, da bo 31. avgusta potekal izredni volilni kongres. Poleg Penave se bo za mesto predsednika stranke potegoval podjetnik in sedanji namestnik predsednika DP Mario Radić, ki velja za drugega najmočnejšega človeka v stranki. Svojo kandidaturo je napovedal minuli teden, ko je sporočil, da bo predsednik, ki združuje, ne pa ločuje.

Radić je prepričan, da ima potrebno večino za zmago. “Dobil bom 65, 70 odstotkov glasov in sprejel to častno dolžnost,” je dejal na današnji novinarski konferenci. V primeru, da postane predsednik, je napovedal tudi spremembo statuta stranke in razpis novih volitev vodstva stranke. Kot je poudaril, se mu namreč ne zdi moralno, da s 70 glasovi postane predsednik organizacije, ki šteje 10.000 ljudi.

Po sedanjem statutu vodstvo DP izbirajo delegati. Skupno bodo na sobotnem volilnem zboru 103, 43 jih določa statut, preostalih 60 pa jih prihaja iz podružnic stranke.

O zmagi je prepričan tudi Penava, ki ocenjuje, da bo Radića podprla približno petina delegatov.

Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Stranka zaradi spora razdeljena na dva tabora

Penava in Radić sta v zadnjem obdobju v vse večjem sporu, stranka pa se je razdelila na dva tabora. Kritiki Penavi po pisanju hrvaških medijev, ki se sklicujejo na vire v stranki, očitajo, da vse odločitve sprejema sam, nezadovoljni so tudi, ker naj bi DP, odkar je v vladi s HDZ, odstopil od svojih predvolilnih obljub.

Penava po drugi strani meni, da je Radićev cilj uničiti DP. Kot je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal v soboto ne neformalnem strankarskem srečanju, želi Radić vreči DP z oblasti, volitev pa se bo udeležil po nalogu “globoke države”.

Penava je danes po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HTV še dejal, da ima vsak pretres svoje posledice. Ocenil je, da bo prišlo do razčiščevanja nekaterih stališč in krepitve kohezije, ter poudaril, da znotraj enega tabora ne moreta obstajati dve različni struji. “Vsi moramo trobiti v isti rog ali pa stvar razpade,” je opozoril.

HDZ je na aprilskih parlamentarnih volitvah osvojila 61 poslanskih mandatov v 151-članskem saboru, DP pa jih ima 12. Tretjina jih po ocenah hrvaških medijev podpira Radića, kar pomeni, da bi HDZ s Penavo in njegovimi podporniki ter preostalimi koalicijskimi partnerji tudi v primeru razpada DP na dva tabora ohranil večino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!