V Istri divja velik požar: gost oblak dima se vidi do Portoroža

Svet 12. Avg 202418:05 > 19:28 1 komentar
Požar v Istri
Požar v Istri (Foto: Istra Met)

Popoldne je zagorelo v hrvaški Istri. Hrvaška gasilska zveza je sporočila, da gori na območju Puntera pri Barbanu. Ogenj se je po navedbah gasilcev hitro razširil, v zrak sta poletela dva kanaderja. Dim se vidi tudi do Portoroža. Požar so okoli 19. ure spravili pod nadzor.

“Danes okoli 15.20 so bili gasilci v Puli obveščeni, da je zagorelo na območju Punterja pri  Barbanu,” je sporočila hrvaška gasilska zveza.

Doslej je zgorelo približno 50 hektarjev borovega gozda, nasadov oljk in nizkega rastlinja, je po poročanju hrvaške tiskovne agencija Hina dejal poveljnik gasilcev Istrske županije Dino Kozlevac.  Na terenu je skupaj 35 gasilcev z dvanajstimi vozili, pri gašenju požara pomagata tudi dva kanaderja.

Po informacijah hrvaškega portala Index je ogenj sprva ogrožal več hiš. “Ogenj se zelo hitro širi, verjetno tudi zaradi vetra,” je za hrvaški medij povedal eden izmed prebivalcev. Po navedbah drugega Hrvata se je stanje s prihodom kanaderjev občutno izboljšalo. “Kanaderji so prišli, ker je ogenj ogrožal hiše,” je dodal.

“Razmere so trenutno že nekoliko boljše, a požar še ni lokaliziran,” je okoli 18. ure povedal Kozlevac. Uro kasneje je hrvaška gasilska zveza sporočila, da so požar le spravili po nadzor. Gasilci ostajajo na terenu.

Gost oblak dima se vidi tudi do Portoroža, ob fotografijah poročajo uporabniki družbenih omrežij. Požar je viden tudi s Cresa, piše Index.hr.

Požar je danes izbruhnil tudi v bližini Obrovca v bližini Zadra, kjer prav tako gori borov gozd, zaradi težko dostopnega terena pa sta na pomoč gasilcem pri gašenju prispeli tudi tri letala air tractor, je sporočila hrvaška gasilska zveza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje