V italijanskem obmejnem mestecu našli poginulega 13-metrskega kita

Svet 30. Avg 202421:20 0 komentarjev
poginuli brazdasti kit v Miljah
Poginuli brazdasti kit v Miljah (Foto: Comune di Muggia-Občina MIlje/Facebook)

V marini v mestecu Milje ob meji s Slovenijo so zjutraj našli poginulega 13-metrskega brazdastega kita, ki je bil zataknjen pod pomolom. Po večurni akciji in pomoči gasilcev ter potapljačev so kadaver izvlekli izpod pomola. Vzrok smrti za zdaj ni znan. Brazdasti kit je druga največja žival na svetu in edina vrsta kita, ki se redno pojavlja v Sredozemlju. Je na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst.

V mestecu Milje tik ob slovensko-italijanski meji so zjutraj v marini našli mrtvega 13-metrskega brazdastega kita, ki je bil zataknjen pod pomolom. Kot piše tržaški časnik Il Piccolo, je kit poginil že pred nekaj dnevi, kadaver pa se na površju ni videl, saj je bil v celoti pod pomolom. V zraku se je po pisanju časnika širil močan smrad.

Novico so zjutraj prvi sporočili predstavniki Zaščitenega pomorskega območja Miramar, ki jih je na poginulega kita opozoril potapljač. Kot so navedli, gre za 13 metrov dolgega in 2,6 metra širokega brazdastega kita, ki po prvih ugotovitvah ni bil mrtev več kot sedem dni. Kot so še navedli v objavi na Facebooku, je bila žival brez prsnih plavuti, ki so ležale blizu na morskem dnu. Vzroke za smrt in druge podrobnosti bo pokazala obdukcija.

Da bi slednjo lahko sploh opravili, je bilo treba poginulo žival izvleči izpod pomola, kar pa se je izkazalo za zelo zahtevno operacijo. Uslužbencem Zaščitenega pomorskega območja Miramar so pomagali tudi delavci marine, tržaške luške kapitanije in gasilski potapljači. “Kompleksna operacija. Tri ure dela za to, da smo izpod pomola izvlekli kadaver 13-metrskega kita,” so nekaj zvečer na omrežju X zapisali gasilci.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so kitov kadaver odvlekli do bližnje zajezitve, kjer bodo opravili veterinarske preiskave. Kot še piše Il Piccolo, so zdravstveni organi za nekaj časa prepovedali kopanje na bližnji miljski plaži.

Edini kit, ki obišče Sredozemlje

Brazdasti kit je na rdečem seznamu ogroženih vrst Svetovne zveze za varstvo narave. Kot so navedli v miramarskem zaščitenem pomorskem območju, je to druga največja žival na svetu. Samice lahko dosežejo dolžino 25 metrov in težo 80 ton. “To je edina vrst kitov, ki se redno pojavlja v Sredozemlju, kjer v dolžino zrase do 20 metrov,” so še navedli in dodali, da so v Sredozemlju najpogostejši vzrok za smrt teh kitov trčenja z ladjami.

Ob tem so izpostavili, da brazdastega kita v Tržaškem zalivu niso videli že dolgo. “Nazadnje so ga leta 2020 videli v slovenskem delu zaliva, zadnje opažanje v italijanskem delu pa sega v leto 2014, ko so ga videli prav v Miljah,” so še zapisali predstavniki Zaščitenega pomorskega območja Miramar. Ob tem so dodali, da so v zadnjih dneh kita te vrste opazili v bližini Novigrada v Dalmaciji, zato so bili zelo pozorni na morebitno pojavljanje v Tržaškem zalivu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!