V Italiji bi tudi za ogled znamenitega vodnjaka računali vstopnino

Svet 04. Sep 202418:46 2 komentarja
Vodnjak Trevi
Vodnjak Trevi (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti v Rimu razmišljajo o uvedbi vstopnine za ogled znamenitega vodnjaka Trevi s ciljem učinkovitejšega spoprijemanja z množičnim turizmom. "Zavzemam se za razmislek o drugačnem dostopu do vodnjaka, ki bi bil omejen tudi časovno," je povedal mestni svetnik, pristojen za turizem, Alessandro Onorato. Turisti bi plačali simbolično vstopnino.

Alessandro Onorato je v pogovoru za časnik Corriere della Sera predstavil predlog rezervacijskega sistema. Ogled bi bil za Rimljane brezplačen, medtem ko bi turisti prispevali po en evro.

Cilj predloga ni zbiranje sredstev, temveč usmerjanje množic turistov. Kot opaža Onorato, turisti pogosto jedo sladoled ali pico ob spomeniku, ki si po njegovem mnenju zasluži spoštljiv odnos.

Hkrati je ob vodnjaku na trgu, ki obkroža baročno mojstrovino iz 18. stoletja, pogosto tako velika gneča, da si ga je težko ogledati. Znameniti vodnjak, ki ga je mogoče videti tudi v filmu Sladko življenje Federica Fellinija, se namreč uvršča na vrh najbolj obiskanih turističnih znamenitosti večnega mesta.

Vodnjak Trevi
Vodnjak Trevi (Foto: PROFIMEDIA)

Da o predlogu razmišljajo, so potrdile tudi mestne oblasti. “To je občutljivo in zahtevno vprašanje, vendar ga moramo prej ali slej obravnavati,” je dejal tiskovni predstavnik mestnih oblasti za francosko tiskovno agencijo AFP.

Po napovedih se bo število obiskovalcev italijanske prestolnice še povečalo. Rim in Vatikan naj bi prihodnje leto obiskalo približno 30 milijonov ljudi.

Benetke so v začetku leta poskusno uvedle vstopnico za dnevne obiskovalce s ciljem spodbujati obisk mesta v turistično manj obremenjenih obdobjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje