V Italiji se obeta obvezen PCT za vse zaposlene

Koronavirus 15. Sep 202117:10 > 17:12
Italija in PCT
REUTERS/Antonio Parrinello

Covidno potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na koronavirus bo za vse zaposlene, tako v javnem kot zasebnem sektorju, v kratkem obvezno tudi v Italiji. S tem želijo v zahodni sosedi pospešiti cepljenje.

T. i. zeleni potni list, v digitalni obliki ali na papirju, je v Italiji že sedaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so, kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili, zdaj pa naj bi naredili še korak naprej.

Po besedah ministrice za regionalne zadeve Mariastelle Gelmini bo vlada v Rimu na četrtkovi seji obvezno predložitev potrdila pomembno razširila. “Smo na poti k obveznemu zelenemu potnemu listu – ne le za zaposlene v javnem sektorju, ampak tudi za tiste v zasebnem sektorju,” je povedala za javni radio RAI. “Cepivo je edino orožje, ki ga imamo proti covidu-19, in okužbe lahko zajezimo zgolj s cepljenjem velike večine prebivalstva,” je še dodala ministrica.

V 60-milijonski Italiji je s prvim odmerkom cepljenih 73 odstotkov prebivalcev, v celoti pa 65 odstotkov, kar je primerljivo z večino drugih držav članic EU.

Kot ocenjuje Reuters, bo četrtkova seja vlade v Rimu verjetno napeta. Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je že večkrat javno izrazil svoje nasprotovanje razširitvi uporabe covidnega potrdila, a njegova stranka je glede tega notranje razklana. Zato še ni gotovo, da bo vlada v četrtek dejansko sklenila to, kar napoveduje Gelminijeva, ki sicer pripada konservativni stranki Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje