V Italiji želijo podaljšati poletne šolske počitnice za tri tedne

Svet 19. Avg 202411:47 1 komentar
Prazna učilnica
Fotografija je simbolična (Žiga Živulovič jr./BOBO)

Italijanski učitelji zaradi vse bolj vročih poletij, ki se zavlečejo v jesen, zelo resno pozivajo k podaljšanju šolskih počitnic. Otrok za šolske klopi ne bi posedli pred oktobrom. Med drugim računajo na podporo zdravstvene stroke. Številni starši pa, po drugi strani, menijo, da so počitnice že tako predolge.

V Italiji, kjer učenci in učitelji uživajo tri mesece dolge poletne počitnice, nekateri sindikati in združenja učiteljev spričo podnebnih sprememb in poletne vročine, ki v zadnjem času zaznamuje poletne mesece, zahtevajo spremembo šolskega koledarja. Pri tem pozivajo k podaljšanju poletnih počitnic v oktober, poročajo italijanski mediji.

Sindikati učiteljev opozarjajo, da je spričo poletne vročine nesmiselno začeti s poukom sredi septembra, in predlagajo začetek v oktobru. Ministra za izobraževanje Giuseppeja Valditara so tako pozvali, naj preuči možnost spremembe šolskega koledarja, da bi se “izognili morebitnim obolenjem ob visokih temperaturah tako med dijaki z zdravstvenimi težavami kot tudi med učitelji”.

Sindikati in združenja se pri tem zavzemajo za podaljšanje poletnih počitnic še za tri tedne, do začetka oktobra. S tem bi po njihovem prepričanju tudi podaljšali turistično sezono.

“Potrebujemo zdrav razum in predvidevanje,” je dejal predsednik sindikata učiteljev Anief, Marcello Pacifico. Ob tem je mnenja, da se mora v luči podnebnih sprememb spremeniti tudi proizvodni sistem.

Drugo učiteljsko združenje, Koordinacijski urad učiteljev za človekove pravice, pa je celo pisalo združenju pediatrov in zaprosilo za znanstveno mnenje, da bi ugotovili, ali bi bilo treba začetek šolskega leta 2024/2025 zaradi visokih temperatur prestaviti, je v nedeljo poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Za starše počitnice že tako predolge

Na drugi strani pa številna združenja staršev opozarjajo, da je že trimesečno zaprtje šol od začetka junija do začetka septembra predolgo. Pri tem izpostavljajo visoke stroške varstva otrok poleti in dejstvo, da nobeden od staršev nima treh mesecev dopusta.

Italijani so po dolžini šolskih poletnih počitnic v Evropi pri samem vrhu. Začetek počitnic se po italijanskih deželah razlikuje, običajno pa se začnejo v začetku junija in trajajo od 12 do 13 tednov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje