V Italiji želijo zvišati turistično takso

Svet 03. Sep 202417:40 6 komentarjev
Turisti v Italiji
Foto: PROFIMEDIA

V Rimu razmišljajo o povišanju turistične takse, ki naj bi se nato razširila na vse italijanske občine. Zaenkrat gre zgolj za predlog, saj se nadaljujejo posvetovanja z lokalnimi oblastmi in turističnim sektorjem. V slednjem predlogu nasprotujejo, saj menijo, da bi višja taksa turiste odvrnila od obiska.

Številni deli Italije se soočajo z množičnim turizmom, zato v Rimu razmišljajo o povišanju turistične takse, kar bi turiste dodatno udarilo po žepu. Cilj italijanske vlade je, da bi turisti postali odgovornejši in da bi država povečala prihodke.

Vlada Giorgie Meloni bi glede na osnutek predloga turistično takso, ki je trenutno pri okoli petih evrih na noč, dvignila na deset evrov za sobo, ki stane 100 evrov, 15 evrov za sobo, ki stane več kot 400 evrov, in 25 evrov za luksuzne apartmaje, kjer nočitev presega 750 evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Predlogu ostro nasprotujejo v turističnem sektorju, kjer menijo, da bi s tem odvrnili turiste. “Že zdaj imamo zelo visoko stopnjo prometnega davka, ki je pri 22 odstotkih, in če dodamo nove davke, bi lahko tvegali konkurenčnost Italije, zlasti za all-inclusive, organizirana potovanja,” je za AFP povedala vodja turističnega združenja Federturismo Marina Lalli.

Italijanska ministrica za turizem Daniela Santanche je konec tedna o predlogu dejala, da ni potrebe za preplah, pri čemer pa načrta ni zanikala. “V času množičnega turizma se pogovarjamo o turistični taksi, ki bi lahko pripomogla k izboljšanju storitev in povečala odgovornost turistov, ki jo plačujejo,” je v začetku avgusta zapisala na družbenih omrežjih.

Italija je četrta najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu. Lani jo je obiskalo 57,2 milijona tujih turistov, ki so v Italiji potrošili 55,9 milijarde dolarjev (50,5 milijarde evrov), je podatke Svetovne turistične organizacije ZN (UNWTO) povzela AFP.

Kot je izvedela AFP, gre zaenkrat zgolj za predlog, do dokončne odločitve pa še ni prišlo, saj se nadaljujejo posvetovanja s sektorjem in lokalnimi oblastmi.

Turistična taksa, ki je leta 2023 državi prinesla 775 milijonov evrov, naj bi se glede na predlog vlade razširila na vse 7.904 občine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje