V izraelskem napadu na jugu Libanona več žrtev, tudi otrok

Svet 13. Sep 202409:09 > 13:46 0 komentarjev
Krater, ki ga je v Libanonu povzročila izraelska raketa
Prizor iz Libanona po izraelskem napadu (Foto: PROFIMEDIA)

V izraelskem napadu so bili v četrtek na jugu Libanona ubiti trije ljudje, med njimi otrok, še trije so bili ranjeni, je danes sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Po navedbah vira blizu libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah je bil v napadu ubit eden od njegovih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je napadla vas Kfar Juz približno deset kilometrov od libanonsko-izraelske meje, je navedlo ministrstvo. Izraelske rakete so zadele motorni kolesi na cesti, ki povezuje Nabatieh s Kfar Juzom. V napadu je bil zadet tudi avtomobil.

Hezbolah je sporočil, da je v odgovor na napad izstrelil več raket tipa katjuša na severno poveljstvo izraelske vojske. Ta je potrdila, da je iz Libanona na sever Izraela priletelo približno 20 raket, vendar je večino prestregla.

Na obmejnih območjih Izraela in Libanona skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelsko vojsko in Hezbolahom, vse odkar je oktobra lani izbruhnila vojna v Gazi. Voditelji na obeh straneh trdijo, da si ne želijo vojne v polnem obsegu, vendar ob tem zatrjujejo, da so nanjo pripravljeni.

V Izraelu so medtem štiri mesece po prepovedi oddajanja katarske televizijske mreže Al Džazira preklicali še akreditacije novinarjem Al Džazire, so sporočili iz vladnega urada za medije (GPO). “Medij širi lažne vsebine, hujska proti Izraelcem in Judom ter predstavlja grožnjo vojakom,” utemeljujejo novo omejevanje medijske svobode v državi. Odločitev naj bi zaenkrat veljala za štiri redno zaposlene novinarje, preostali sodelavci medijske hiše, predvsem video producenti in fotografi, ki po oceni izraelske vlade ne ustvarjajo vsebin, bodo obdržali novinarske akreditacije.

Turčija sprožila preiskavo smrti ameriško-turške aktivistke

Turčija je sprožila preiskavo smrti ameriško-turške aktivistke, ki naj bi jo minuli teden na protestu proti izraelskim naselbinam na zasedenem Zahodnem bregu ustrelili izraelski vojaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ankara bo Interpol zaprosila, naj izda mednarodno tiralico zoper odgovorne, je dejal turški pravosodni minister Yilmaz Tunc.

Po palestinskih informacijah so 26-letnico, ki je imela tako ameriško kot turško državljanstvo, pred tednom dni ubili v kraju Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu, kjer se je udeležila protesta proti širjenju izraelskih naselbin, ki so po mednarodnem pravu nezakonite. Bila je članica propalestinske organizacije Mednarodno gibanje za solidarnost.

Izraelska vojska je sporočila, da je “zelo verjetno”, da so aktivistko nenamerno zadeli, ko so streljali na glavnega pobudnika izgredov.

“Sprožili smo preiskavo proti odgovornim za umor in mučeništvo naše sestre Aysenur Ezgi Eygi,” je danes po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu dejal turški notranji minister Yilmaz Tunc. Njene posmrtne ostanke so danes z letalom prepeljali v Turčijo, kjer jih bodo v Izmirju v soboto pokopali.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek izjavil, da bo njegova država storila vse, kar je v njeni moči, da njena smrt ne bo ostala nekaznovana. Ameriško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da od izraelskih oblasti pričakuje pregledno preiskavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!