V izraelskem zračnem napadu v središču Bejruta ubitih najmanj pet ljudi

Svet 03. Okt 202406:31 > 07:38 0 komentarjev
Izraelski zračni napad na Bejrut
Foto: PROFIMEDIA

V izraelskem zračnem napadu na stavbo v središču Bejruta je bilo ubitih najmanj pet ljudi, osem je ranjenih, so davi sporočile libanonske zdravstvene oblasti. Izraelska vojska je sporočila, da je šlo za natančen napad, ki ga je izvedla na zdravstveni center, povezan s šiitskim gibanjem Hezbolah, poročajo tuje tiskovne agencije.

V napadu je izraelska vojska zadela večnadstropno stavbo v soseski Bachoura v bližini libanonskega parlamenta, kjer je bil po njenih navedbah zdravstveni center, povezan s Hezbolahom.

Med nočnimi izraelskimi napadi so odjeknile tri eksplozije v Dahiehu v južnem predmestju Bejruta, četrta pa je odjeknila bližje središču mesta. Posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo goste oblake dima, ki se dvigujejo v nebo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je prebivalce v več delih gosto poseljenega južnega dela Bejruta davi pozvala, naj zapustijo območje, kjer bo napadla cilje Hezbolaha, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ste v bližini objektov in interesov, ki pripadajo Hezbolahu, proti katerim bo vojska ukrepala,” je na družbenem omrežju X objavil tiskovni predstavnik izraelske vojske Avichay Adraee.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je pred nočnimi zračnimi napadi sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih ubitih 46 ljudi, 85 pa ranjenih, pri čemer so šteli tako civiliste kot borce, poroča BBC.

Napad na Bejrut
Foto: Emilie Madi/REUTERS

Nočni napadi so sledili smrti osmih izraelskih vojakov na jugu Libanona, kar je bila zanje prva izguba od začetka kopenskih operacij proti Hezbolahu. Ta je sporočil, da je med spopadi uničil izraelske tanke, in zatrdil, da ima dovolj ljudi in streliva, da Izrael prisili k umiku.

Hezbolah je po dveh tednih izraelskih napadov, v katerih je bilo po podatkih libanonskih oblasti ubitih več kot 1.200 ljudi, razseljenih pa 1,2 milijona, oslabljen. Izraelski premier Benjamin Netanjahu vztraja, da bo kopenska ofenziva na jugu Libanona še dodatno zmanjšala zmogljivosti Hezbolaha in potisnila njihove borce nazaj, kar naj bi približno 60.000 Izraelcem omogočilo vrnitev domov v bližini meje.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je včeraj dejal, da ne podpira izraelskega povračilnega napada na iranske jedrske objekte. Dejal je, da se bodo ZDA z Izraelom pogovorile, kaj bodo storili v odgovor na iranski napad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!