V Izraelu se bojijo napada Irana: na varno umaknili umetnine

Svet 14. Avg 202411:03 1 komentar
Izraelski muzej
Foto: PROFIMEDIA

V izraelskem muzeju se bojijo morebitnega napada Irana, zato na varno umikajo vse več umetnin, med drugim dela Pabla Picassa in Gustava Klimta.

V izraelskem muzeju, kjer so po napadu pripadnikov Hamasa 7. oktobra lani na varno umaknili nekaj svojih najdragocenejših umetnin, so jih v strahu pred napadom Irana sedaj umaknili še več.

Med deli, ki so jih v muzeju v Tel Avivu preselili v t. i. sef – zavarovano klet, so denimo slike Pabla Picassa in Gustava Klimta. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je osebje muzeja veliko mojstrovin umaknilo že na začetku vojne v Gazi. Zdaj ko je Iran zagrozil s povračilnim napadom na Izrael, so umaknili še druga ogrožena dela.

Nekatere galerije so tako ostale prazne. “V zadnjih treh, štirih, petih dneh, ko je aktualna nova grožnja Hezbolaha in Irana, smo bili prisiljeni sprejeti nove varnostne ukrepe,” je povedala direktorica muzeja Tania Coen-Uzzielli.

“Umaknili smo še več drugih umetniških del in predvsem tista, za katera ocenjujemo, da so najbolj ogrožena,” je še povedala in dodala: “Ker se situacija ne bo razjasnila in je ta grožnja ves čas aktualna, je najbolj varen kraj za umetnine v zakloniščih.”

“Imamo nekaj Picassovih del iz različnih obdobij,” je povedala pomočnica kustosa za moderno umetnost Nathalie Andrijašević. Dodala je: “Običajno so v galeriji, kjer na stenah visijo drugo poleg drugega. Tukaj so še vedno drugo ob drugem, vendar v povsem drugačnem okolju.”

Po podatkih ministrstva za zdravje, ki ga upravlja Hamas, je izraelska vojska od 7. oktobra v vojaški ofenzivi v Gazi ubila najmanj 39.929 ljudi.

“7. oktobra nismo vedeli, kaj se dogaja. Vedeli smo le, da se po vsej državi dogaja nekaj strašnega,” je še povedala Andrijašević. Dodala je, da so se bali, da bodo rakete prebila strop muzeja in poškodovale umetniška dela. “V zadnjem času, v zadnjem tednu, pa smo jih v luči skorajšnjega napada, ki naj bi se zgodil, odstranili še nekaj. Upajmo, da se ne bo zgodil,” je sklenila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje