V Jadranu invazija alge iz Indijskega oceana: “V treh letih prekrije morsko dno”

Svet 07. Jul 202418:24 1 komentar
alga
Foto: @Institut za oceanografiju i ribarstvo/FACEBOOK

Strokovnjaki splitskega inštituta za oceanografijo in ribištvo opažajo zaskrbljujoče širjenje tujerodne alge na dnu Jadranskega morja. Rjava alga, imenovana Stypopodium schimperii, lahko v zgolj dveh do treh letih prekrije sto odstotkov morskega dna in popolnoma zatre avtohtone alge.

Inštitut za oceanografijo in ribištvo iz Splita svari pred širjenjem tujerodne rjave alge, imenovane Stypopodium schimperii. Po nedavnem terenskem potopu pri otok Vis so namreč ugotovili, da se je alga, za katero je značilno hitro razmnoževanje, prekomerno razširila po dnu Jadranskega morja, poroča N1 Zagreb.

“Jeseni 2020 smo v bližini otoka Vis pri Komiži našli več primerkov. V enem letu se je število povečalo na tisoče posameznikov. Danes je razširjena po severni strani otoka vse do Visa v globinah od enega do 30 metrov, začela pa se je širiti tudi na Biševo,” so strokovnjaki s splitskega inštituta zapisali na svojem Facebook profilu.

Omenjene alge v zgolj dveh do treh letih prekrijejo sto odstotkov morskega dna in popolnoma zatrejo avtohtone alge na kamnitem morskem dnu med petimi in 15 metri globine.

Stypopodium schimperii je sicer podobna avtohtoni algi na tem območju, algi Padina pavonica. Kot so pojasnili na inštitutu, je razlikovanje enostavno možno po barvi. Avtohtona vrsta je bela, invazivna vrsta pa rjavkasta, včasih pa tudi turkiznih odtenkov. Obenem je tujerodna alga veliko večja in lahko doseže dimenzije preko 40 centimetrov, domača Padina pa redko zraste do 20 centimetrov.

alga
Foto: @Institut za oceanografiju i ribarstvo/FACEBOOK

Stypopodium schimperii je rjava alga, ki izvira iz Indijskega oceana, v Sredozemlje pa se je verjetno naselila s prehodom skozi Sueški prekop. Prvič so jo popisali v Izraelu okoli leta 1973. Z nadaljnjim širjenjem je zajela obale vzhodnega dela Sredozemlja, zabeležena pa je bila tudi v Egejskem in Jonskem morju v Grčiji.

Ni mogoče napovedati, ali se bo kmalu razširila povsod po jadranskem morskem dnu ali pa se bo po začetnem močnem razvoju umaknila, kar se pogosto dogaja pri tujerodnih vrstah, so še dodali na splitskem inštitutu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje