V Latviji strmoglavil ruski dron iranske izdelave z eksplozivom

Svet 09. Sep 202418:59 4 komentarji
Iranski dron šahed
Iranski dron šahed. Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V Latviji je v nedeljo strmoglavil ruski dron iranske izdelave, ki je bil oborožen z eksplozivom, vendar pa naj bi ga tja zaneslo po nesreči. Po vse več kršitvah zračnega prostora ob vzhodnih mejah Nata je poljski obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz Nato pozval k skupnemu odgovoru.

Rusko brezpilotno letalo, ki je v nedeljo strmoglavilo na vzhodu Latvije, je bilo letalo tipa šahed iranske izdelave, oboroženo z eksplozivom, je danes sporočil vrhovni poveljnik latvijskih oboroženih sil general Leonids Kalninš.

Na novinarski konferenci je povedal, da se je eksplozivna bojna glava zagozdila pol metra globoko v tleh in da so jo nevtralizirali na kraju samem, tako da ni prišlo do detonacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je po njegovih besedah vojaškim obveščevalcem omogočilo, da so zbrali vse razbitine drona za nadaljnjo preiskavo, s podrobnostmi katere bodo seznanili vse partnerke v zvezi Nato. Zaradi potekajoče preiskave pa ni pojasnil, kje in kdaj so eksploziv deaktivirali.

Poveljnik latvijskih zračnih sil polkovnik Viesturs Masulis je ob tem poudaril, da dron ni bi usmerjen na vojaško tarčo v Latviji, ampak ga je tja nekako zaneslo. Pojasnil je, da ga je njihova zračna obramba opazila, ko je bil še globoko v beloruskem zračnem prostoru, zato so imeli dovolj časa za odziv.

Obrambni minister Andris Spruds pa je povedal, da je vojska na obmejno območje že poslala dodatne mobilne protiletalske enote.

Vse več kršitev na mejah Nata

Latvija, ki je bila nekoč del Sovjetske zveze, meji pa na Rusijo in Belorusijo ter je članica Evropske unije in Nata, ima napete odnose z Moskvo, ki so se po ruskem napadu na Ukrajino februarja 2022 še poslabšali.

Latvijski predsednik Edgars Rinkevičs je v nedeljo opozoril, da so se kršitve zračnega prostora ob vzhodnih mejah Nata povečale.

Članica Nata Romunija, ki meji na Ukrajino, je v nedeljo sporočila, da je rusko brezpilotno letalo, usmerjeno proti civilni infrastrukturi v Ukrajini, ponoči kratko vstopilo v njen zračni prostor. Od začetka ukrajinske vojne je sicer Bukarešta poročala že o številnih primerih padcev ostankov sestreljenih ruskih dronov na njenem ozemlju ob reki Donavi.

Tudi Poljska je zabeležila vsaj dva primera, ko so ruske rakete ali droni kršili njen zračni prostor, nazadnje decembra.

Poljski obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz je po omenjenih nedeljskih vdorih ruskih dronov v latvijski in romunski zračni prostor danes pozval Nato k skupnemu odgovoru, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje