V Libanonu tudi slovenski vojaški opazovalec: “Razmere na območju zelo resne”

Svet 15. Okt 202410:49 1 komentar
slovenska vojska
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

V okviru organizacije UNTSO pod okriljem ZN na jugu Libanona deluje tudi slovenski vojak. V nedavnih napadih izraelskih sil na pripadnike misije ZN ni bil ogrožen, so pa razmere na območju zelo resne in nevarne, je danes za STA potrdila tiskovna predstavnica Slovenske vojske Nina Raduha. Vojska z njim redno vzdržuje stike.

V 26. kontingentu Slovenske vojske (SV) v okviru Organizacije združenih narodov za nadzor premirja (UNTSO) delujeta tudi dva slovenska vojaška opazovalca, je pojasnila podpolkovnica Nina Raduha, načelnica oddelka za odnose z javnostjo Generalštaba SV.

Svojo enoletno dolžnost sta pripadnika SV nastopila avgusta letos, eden je v Izraelu, drugi pa v Libanonu. Ta je trenutno v bazi ZN v Nakuri na jugu države, kjer je bilo v zadnjem času več napadov izraelskih sil na pripadnike misije ZN v državi (Unifil).

Razmere na tem območju so po besedah podpolkovnice Raduha izjemno resne in nevarne, pripadnik SV pa tam nadaljuje opravljanje nalog v skladu z usmeritvami vodstva misije in njenim mandatom, pri čemer upošteva vse varnostne ukrepe.

Vojska z obema svojima pripadnikoma v okviru UNTSO vzdržuje redne kontakte in spremlja razmere, nazadnje so bili v stiku v ponedeljek, je danes potrdila Raduha. Pripadnik SV, ki je v Libanonu, je trenutno v bazi Unifila. Razmere so relativno stabilne, vendar popolne varnosti ni mogoče zagotoviti.

O morebitni evakuaciji pripadnikov SV je dejala, da mora takšno odločitev sprejeti vlada, potrebno pa bi bilo tudi usklajevanje z vodstvom misije.

Izraelska vojska je od četrtka izvedla več napadov na poslopja in pripadnike mirovne misije ZN v Libanonu (Unifil), več kot deset je bilo ranjenih. V zadnjih dneh so se nato zvrstile številne obsodbe in izrazi zaskrbljenosti zaradi napadov, ki ogrožajo varnost pripadnikov misije.

Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS

Slovenija v okviru UNTSO deluje od oktobra 1998, svoje delovanje v misiji Unifil pa je zaključila avgusta lani. Slovenska vojska je bila del Unifila od konca vojne v Libanonu leta 2006, zadnji pripadnik pa se je v Slovenijo vrnil dva meseca pred izbruhom trenutnih napetosti na Bližnjem vzhodu.

Misija Unifil je bila ustanovljena leta 1978, da bi nadzorovala umik izraelske vojske po prvi invaziji v Libanon. Organizacija ZN za nadzor premirja na Bližnjem vzhodu (UNTSO) pa je bila ustanovljena med arabsko-izraelsko vojno leta 1948 z namenom zagotavljanja vojaške poveljniške strukture za mirovne sile v regiji in vzdrževanja premirja na območju. UNTSO misiji Unifil še danes zagotavlja vojaške opazovalce.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje