V Litvi na mostove, ki vodijo proti Rusiji, nameščajo “zmajeve zobe”

Svet 11. Okt 202411:08 13 komentarjev
Zmajevi zobje na meji z Rusijo
Foto: @Lithuanian_MoD/X

V Litvi na mostove, ki povezujejo njihovo državo z Rusijo, nameščajo protitankovske ovire, tako imenovane zmajeve zobe. Pojasnjujejo, da gre za preventivni ukrep za povečanje obrambne varnosti.

Litva na mostovih, ki državo povezuje z ruskim Kaliningradom, krepi obrambo. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so čez reko Nemen namestili protitankovske ovire oziroma zmajeve zobe.

Napovedujejo, da bodo utrdbe v primeru napada branili z vsemi razpoložljivimi silami. Reka Nemen je del meje med Litvo in rusko eksklavo Kaliningrad. Dolga je 930 kilometrov in teče od Belorusije skozi Litvo ter se nato izlije v Baltsko morje.

Zmajevi zobje so kvadratno piramidaste utrdbe iz armiranega betona, prvič so jih uporabili v času druge svetovne vojne.

Glavni namen je upočasnitev oklepne in motorizirane enote v primeru kopenskega napada.

Odkar je Rusija leta 2022 napadla Ukrajino, je meja med Kaliningradom, Poljsko in Litvo postala ena najbolj utrjenih v Evropi, piše hrvaški Index.

Litovski obrambni minister Laurynas Kasčiunas je ta teden dejal, da je namestitev “zmajevih zob” del obrambnih ukrepov na vseh litovskih mostovih. Po njegovih besedah bodo nekatere utrdili, druge pa bodo porušili. Obrambno ministrstvo je na X objavilo še posnetek testiranja protitankovskih ovir. Zapisali so, da te ovire dokazano učinkovito blokirajo težka vozila in znatno upočasnijo vsako napredovanje.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje