V medije pricurljali tajni dogovori Trumpa in Putina: “Za to ne povej nikomur”

Svet 09. Okt 202405:20 2 komentarja
Donald Trump in Vladimir Putin
Srečanje Trumpa in Putina leta 2018 (Foto: PROFIMEDIA)

Dolgoletni ameriški politični novinar Bob Woodward, eden od novinarjev, ki so v 70. letih razkrili zaupne dokumente v aferi Watergate, bo prihodnji teden izdal novo knjigo. Odlomki, ki so se v medijih znašli danes, pa že dvigujejo prah, saj je Woodward med drugim navedel, da je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu na skrivaj priskrbel zalogo naprav za testiranje na koronavirus, pa tudi, da so ZDA za načrte o ruski invaziji na Ukrajino vedele že mesece, preden se je ta zgodila.

Ameriška Washington Post in CNN sta danes izdala odlomke iz knjige dolgoletnega novinarja Boba Woodwarda, ki v novi knjigi War razkriva mnoge pogovore in dogovore, ki so minula leta v tajnosti potekali med najvplivnejšimi svetovnimi voditelji, kot so Joe Biden, Donald Trump in Vladimir Putin.

Kot je razkril Woodward, je denimo nekdanji ameriški predsednik Trump ruskemu predsedniku Putinu “na skrivaj poslal kup naprav za testiranje na koronavirus za osebno rabo”, piše britanski Guardian. Putin naj bi Trumpa prosil, naj za to nikomur ne pove.

Njun odnos, ki je posebej razburjal v letih, ko je bil Trump ameriški predsednik, se je po Woodwardovih navedbah zasebno nadaljeval tudi po tem, ko je Trump zapustil ovalno pisarno.

Trumpovi predstavniki so Woodwardove navedbe označili za lažne, novinarja pa označili za dementnega lažnivca.

81-letni Woodward velja za veterana ameriškega političnega novinarstva. V 70. letih je z novinarjem Carlom Bernsteinom razkril zaupne dokumente v aferi Watergate, ki je povzročila odstop predsednika Richarda Nixona leta 1974. Tokratna knjiga, imenovana War (Vojna), opisuje dogajanje v ozadju ključnih zunanjepolitičnih dogodkov Bidnovega predsedovanja: vojno v Ukrajini, vojno Izraela proti Hamasu in notranjepolitične bitke v ZDA. Objavljena bo naslednji teden, piše Guardian.

Bob Woodward
Bob Woodward (Foto: PROFIMEDIA)

Novinar je med drugim opisal, da je ameriški predsednik Joe Biden Putina pozval, naj v Ukrajini ne uporabi jedrskega orožja, pa tudi, da naj bi Bidna letos poleti prepričali, naj izstopi iz predsedniške tekme, in tako utrli pot njegovi podpredsednici in naslednici Kamali Harris.

Po oceni nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja naj bi se Rusija – kot pred štirimi leti – tudi letos vmešala v ameriške predsedniške volitve. Njegove navedbe je Trumpova administracija sicer zavrnila.

Woodward je opisal tudi Bidnov oster odnos do Putina, pa tudi do siceršnjega zaveznika, izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Kljub javni podpori Izraelu naj bi se Biden po poročanju CNN z Netanjahujem prepiral o tem, kako Izrael izvaja vojno v Gazi, in mu očital pomanjkanje strategije, tako Netanjahuja kot Putina pa naj bi v zasebnih pogovorih ozmerjal in oklical za zlobna.

Obenem naj bi Biden za vojno v Ukrajini okrivil nekdanjega predsednika Baracka Obamo, češ da ta med svojim predsedovanjem Putina ni jemal dovolj resno, še navaja Guardian.

Oktobra 2021 naj bi ZDA posedovale tajne dokumente, v katerih naj bi pisalo, da bo Putin izvedel invazijo na Ukrajino, je še razkril Woodward in dodal, da naj bi se tistega decembra Biden in Putin dvakrat slišala, v enem od klicev pa naj bi Putin zagrozil tudi z uporabo jedrskega orožja.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje