V Melbournu prepovedali izposojo e-skirojev: “Po mestu razmetani kot konfeti”

Svet 14. Avg 202415:21 0 komentarjev
električno skiro
Foto: PROFIMEDIA

Mestne oblasti v Melbournu so zaradi nezadovoljnih prebivalcev prepovedale izposojo električnih skirojev. Nezadovoljni podjetji, ki izposojajta skiroje, morata v enem mesecu odstraniti vse e-skiroje.

Melbourne je zadnji v vrsti mest, ki se odločajo za prepoved izposoje električnih skirojev. Prepoved je posledica nezadovoljstva prebivalcev, z njo pa je zadovoljen tudi župan Nicholas Reece, ki je izpostavil, da so bili električni skiroji po mestu razmetani kot konfeti.

Prepoved izposoje električnih skirojev je mestni svet podprl s šestimi glasovi za in štirimi proti. Mestne oblasti so tako ponudnika storitev, podjetji Lime in Neuron, pozvale, naj skiroje odstranijo v 30 dneh.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je trg e-skirojev v zadnjih dveh desetletjih močno narasel in letno ustvari 10 milijard dolarjev prometa. Kljub temu so se v Melbournu odločili, da bodo sledili mestom, kot sta Barcelona in Montreal, in omejili promet.

Raziskovalci z Univerze v Novem Južnem Walesu so ugotovili, da se z rastjo priljubljenosti e-skirojev povečujejo tudi s tem povezane poškodbe in sprejemi v bolnišnice, večinoma moških, starih od poznih 20 do zgodnjih 30 let. Bolnišnica Royal Melbourne je leta 2022 obravnavala 256 poškodb, povezanih z e-skiroji.

“Drastična poteza, brez dialoga”

V podjetju Neuron Mobility so ocenili, da je poteza mestnih oblasti drastična in sprejeta brez dialoga. “Še vedno verjamemo, da je Melbourne odlično mesto za e-skiroje,” je za AFP povedal generalni direktor melbournskega Neurona Jayden Bryant.

“Če bi imeli priložnost, bi lahko hitro izvedli različne ukrepe, s katerimi bi razrešili številne, če ne vse pomisleke svetnikov,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!