V Namibiji nameravajo ubiti več kot 700 divjih živali in z njimi nahraniti ljudi

Svet 30. Avg 202418:36 0 komentarjev
NAMIBIJA SLONI
Foto: PROFIMEDIA

Oblasti v Namibiji nameravajo ubiti več kot 700 divjih živali, tudi slone, zebre in povodne konje ter njihovo meso razdeliti med ljudi, ki se spopadajo s prehransko negotovostjo. Ta jugozahodna afriška država se že mesece spopada s številnimi negativnimi posledicami hude suše, ki je najhujša v zadnjih 100 letih.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo namibijsko ministrstvo za okolje, gozdarstvo in turizem, nameravajo ubiti 83 slonov, 30 povodnih konjev, 60 bivolov, 50 impal, 100 modrih gnujev in 300 zeber.

Živali bodo izlovili iz nacionalnih parkov in območij s trajnostnim številom živali, ubili pa jih bodo profesionalni lovci, so še zapisali. Z napovedanim ukrepom želijo omiliti negativne posledice najhujše suše v zadnjih 100 letih, ki je prizadela to jugozahodno afriško državo. Zaradi te so oblasti maja letos razglasile izredne razmere.

Namibija je ena izmed afriških držav, ki jo je huda suša, kot posledica vremenskega pojava el niño, najbolj prizadela. Po ocenah pristojnih naj bi se zaradi tega kar okoli 1,4 milijona Namibijcev oziroma približno polovica vseh prebivalcev, spopadalo s povečanim akutnim pomanjkanjem hrane.

Ministrstvo je še sporočilo, da so z izlovom že začeli. Ubili naj bi že več kot 150 živali in s tem zagotovili več kot 57 ton mesa.

NAMIBIJA
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi suše več nevarnih srečanj

Namen odstrela je, poleg večje prehranske varnosti, zmanjšati pritisk na vodne vire na območjih, kjer je preveč divjih živali, je še sporočilo ministrstvo. Prav tako bi z ukrepom zmanjšati možnosti za konflikte med sloni in ljudmi.

Možnost teh se namreč v sušnih obdobjih poveča, saj živali v iskanju vode in hrane pogosteje pridejo v stik s človekom. Ministrstvo je ob tem navedlo, da je slon konec preteklega tedna ubil 48-letnega prebivalca z območja naravnega rezervata Uukwaluudhi.

Na jugu Afrike sicer živi populacija okoli 200.000 slonov, ki jih hude suše prav tako zelo prizadenejo. Lani naj bi v regiji zaradi posledic suše in presušenih vodnih zajetij umrlo več sto slonov.

NAMIBIJA SLONI NAMIBIJA SLONI
Foto: PROFIMEDIA
NAMIBIJA SLONI NAMIBIJA SLONI
Foto: PROFIMEDIA
NAMIBIJA SLONI NAMIBIJA SLONI
Foto: PROFIMEDIA
NAMIBIJA SLONI NAMIBIJA SLONI
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!