V napadu ameriških in britanskih sil v Jemnu ubit civilist

Svet 26. Feb 202413:36 0 komentarjev
Jemen
Foto: PROFIMEDIA

V novih napadih ameriških in britanskih sil na hutijevce je umrl civilist, več je ranjenih. Gre za prvo potrjeno civilno žrtev, odkar sta ameriška in britanska vojska začeli izvajati povračilne napade na hutijevce zaradi njihovih napadov na ladje v Rdečem morju.

Hutijevci so v nedeljo sporočili, da je bil v napadih ameriških in britanskih sil ubit civilist, osem pa jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za prvo potrjeno civilno žrtev, odkar sta ameriška in britanska vojska začeli izvajati povračilne napade na hutijevce zaradi njihovih napadov na ladje v Rdečem morju.

“V ameriško-britanski agresiji na okrožje Maqbana v regiji Taiz je umrl en civilist, osem pa je bilo ranjenih,” je ob sklicevanju na izjavo ministrstva za zdravje, ki ga vodijo hutijevci, sporočila jemenska tiskovna agencija Saba. Gre za prvo potrjeno civilno žrtev ameriško-britanskih napadov, v katerih je po navedbah upornikov doslej življenje izgubilo 17 njihovih borcev.

Ameriške in britanske oborožene sile so zadnje napade na položaje hutijevcev v Jemnu izvedle v soboto. Gre za povračilne ukrepe zaradi napadov jemenskih upornikov na ladijski promet v Rdečem morju. Nedavno je svojo misijo za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih upornikov vzpostavila tudi EU.

Hutijevci, ki nadzorujejo najbolj naseljena območja Jemna, namreč v zadnjih mesecih iz solidarnosti s Palestinci v Gazi redno napadajo ladje v Rdečem morju in sosednjem Adenskem zalivu. Sprva so napadali le ladje, povezane z Izraelom, kasneje pa so za legitimne tarče razglasili tudi plovila, povezana z ZDA in Veliko Britanijo.

Številna podjetja so bila zaradi napadov prisiljena ubrati drugo pot do Evrope, in sicer okoli Afrike. Prejšnji teden je Egipt sporočil, da so se prihodki od ladijskega prometa prek Sueškega prekopa letos zmanjšali za do 50 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!