V napadu Izraela na begunsko taborišče in nekdanjo šolo v Gazi ubitih 20 ljudi

Svet 01. Okt 202411:29 > 12:13 1 komentar
Napad na begunsko taborišče Nuseirat
Napad na begunsko taborišče Nuseirat (Foto: Ramadan Abed/REUTERS)

Izrael je v Gazi napadel stavbo nekdanje šole in dve hiši v begunskem taborišču Nuseirat. Umrlo je 20 ljudi. Hamas medtem trdi, da je v bližini Han Junisa ubil in ranil več izraelskih vojakov. V ločenih napadih ob jemenski zahodni obali pa sta bili danes poškodovani dve ladji. Po podatkih nevladne organizacije Oxfam je bilo v vojni v Gazi v zadnjem letu ubitih več otrok in žensk kot v istem obdobju v kateremkoli drugem konfliktu v zadnjih dveh desetletjih.

Izraelska vojska je v okrožju Tufa v mestu Gaza zadela stavbo nekdanje šole, ki trenutno služi kot zatočišče za razseljene Palestince. V napadu je bilo po podatkih civilne zaščite ubitih najmanj sedem ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska trdi, da je v mestu Gaza bombardirala poveljniški center palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter da so borci gibanja od tam načrtovali in izvajali teroristične napade na izraelske vojake.

Tarča napadov sta bili tudi dve hiši v begunskem taborišču Nuseirat, kjer je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, poroča katarska televizija Al Džazira.

Hamas medtem trdi, da je v bližini Han Junisa ubil in ranil več izraelskih vojakov.

V izraelski ofenzivi na Gazo, ki je sledila napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi doslej ubitih najmanj 41.615 ljudi, še okoli 96.359 je bilo ranjenih.

V Gazi ubitih več otrok in žensk kot v drugih nedavnih konfliktih

V vojni v Gazi je bilo v zadnjem letu ubitih več otrok in žensk kot v istem obdobju v kateremkoli drugem konfliktu v zadnjih dveh desetletjih, je v ponedeljek sporočila nevladna organizacija Oxfam. Opozorila je, da stopnja uničenja v palestinski enklavi kaže na nesorazmerno uporabo sile ter pozvala k takojšnji in trajni prekinitvi ognja.

Po podatkih oblasti v Gazi je izraelska vojska v zadnjem letu ubila več kot 11.000 otrok in 6.000 žensk. Dejansko število bi lahko bilo še višje, saj oblasti pogrešajo oziroma med žrtvami še niso identificirale okoli 20.000 ljudi.

“Te številke so grozljive. Ne le, da vplivni akterji v mednarodni skupnosti Izraela niso poklicali na odgovornost, ampak so tudi sokrivi za ta grozodejstva, saj ga še naprej oskrbujejo z orožjem,” je opozorila direktorica za Bližnji vzhod in severno Afriko pri Oxfamu Sally Abi Khalil.

Izrael je po podatkih organizacije Action on Armed Violence od začetka vojne do 23. septembra v povprečju vsake tri ure bombardiral civilno infrastrukturo v Gazi. Z izjemo šestdnevnega premirja novembra lani pa sta bila v celem letu le dva dneva brez bombardiranj.

napad na šotorsko taborišče Al Mavasi v Han Junisu, gaza, izrael, palestinci
Foto: PROFIMEDIA

V zadnjem letu je Izrael tudi kršil mednarodno humanitarno pravo, kar bi lahko pomenilo celo zločine proti človečnosti, opozarja Oxfam. Dodaja, da je stopnja uničenja v Gazi tako velika, da kaže na nesorazmerno uporabo sile in nerazlikovanje med vojaškimi cilji in civilnim prebivalstvom.

V napadu ob jemenski zahodni obali poškodovani dve ladji

V ločenih napadih ob jemenski zahodni obali sta bili danes poškodovani dve ladji, je sporočila britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO). Po navedbah UKMTO je bila ena od ladij poškodovana v napadu plovila brez posadke, drugo pa je približno tri ure pozneje zadela raketa. Obe sta bili tarča napada med plovbo severozahodno od jemenskega pristanišča Hodejda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jemenski hutijevci, ki iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani napadajo ladje v Rdečem morju, odgovornosti za napada zaenkrat niso prevzeli. Njihov tiskovni predstavnik Jahja Sare je sicer danes palestinskemu in libanonskemu narodu obljubil “praktično podporo” v boju proti izraelski agresiji.

Izraelska vojska je konec tedna napadla več ciljev hutijevcev v Jemnu, vključno z elektrarnami in pristaniščem za uvoz nafte, potem ko so jemenski uporniki, ki jih tako kot Hezbolah in Hamas podpira Iran, z balistično raketo napadli letališče Ben Gurion v Tel Avivu.

Danes so nato hutijevci sporočili, da so z brezpilotnikom napadli neimenovan vojaški cilj pri Tel Avivu. Pred tem so prevzeli tudi odgovornost za napad na mesto Eilat na jugu Izraela, česar izraelska vojska ni komentirala, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje