V Nemčiji aretirali osumljenca, odgovornost za napad prevzela Islamska država

Svet 25. Avg 202406:58 > 09:29 1 komentar
nemška policija
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Nemška policija je v soboto aretirala osumljenca za petkov napad z nožem na festivalu v nemškem mestu Solingen, v katerem so umrli trije ljudje. Gre za 26-letnega Sirca, ki naj bi krivdo že priznal. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pravkar smo aretirali pravega osumljenca,” je po poročanju AFP v soboto pozno zvečer na javni televiziji povedal notranji minister zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Herbert Reul. Nemška policija je namreč še pred tem pridržala 15-letnika, ki naj bi vedel za napad.

Policija je nato danes sporočila, da je aretirala 26-letnega moškega iz Sirije, ki se je sam predal policistom in nato priznal zločin, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Njegova vpletenost v dogodek je trenutno predmet temeljite preiskave,” so še navedli v izjavi.

Nemški mediji poročajo, da je 26-letni osumljenec v državo prispel decembra 2022 in dobil status prosilca za azil. Varnostne službe ga prej niso poznale ali identificirale kot skrajneža.

Islamska država pa je medtem v sobotni izjavi na Telegramu sporočila, da je napad v Solingenu izpeljal njihov pripadnik, šlo pa naj bi za maščevanje za muslimane v Palestini in drugod. Po navedbah policije in preiskovalcev verodostojnosti te trditve za zdaj ni mogoče potrditi.

Policija je informacijo o napadu prejela v petek okoli 21.40, napadalec pa je po navedbah policije žrtve zabadal v vrat, navaja britanski BBC. Do smrti je zabodel tri ljudi, še osem jih je bilo ranjenih. Umrla sta dva moška, stara 67 in 57 let, ter 56-letna ženska.

Na kraju napada so sicer našli več nožev in ugotavljajo, ali je bil kateri od njih uporabljen v napadu. Policija je na tiskovni konferenci zatrdila, da pred festivalom ni bilo nobene posebne teroristične grožnje in da ni bilo vzpostavljenega varnostnega območja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje