V Nemčiji odprli nov pomorski poveljniški center Nata

Svet 22. Okt 202412:25 3 komentarji
Nemško mesto Rostock
Foto: Profimedia

Nemčija je včeraj odprla nov pomorski poveljniški center zveze Nato v severnem pristaniškem mestu Rostock. Kot poroča nemška vojska, je glavni namen centra usklajevanje pomorskih dejavnosti v regiji in zagotavljanje informacij Natu o razmerah v Baltskem morju.

“Center bo pripravljen voditi pomorske operacije v času miru, krize in vojne,” je na otvoritveni slovesnosti dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius in poudaril, da je pomembnost regije postala še bolj očitna v luči ruske invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril je, da smo v Evropi priča, da se ruska agresija kaže na različne načine, ter navedel kibernetske in hibridne grožnje, ki po njegovem mnenju brišejo meje med mirom in vojno. “Moramo se braniti in storiti vse, kar je v naši moči, da podpremo naše partnerje na vzhodnem krilu Nata,” je dodal.

Poveljniški center v mestu Rostock bo vodil nemški admiral, v njem pa bo zaposlenih okoli 180 ljudi iz enajstih drugih članic Nata, in sicer Velike Britanije, Danske, Estonije, Finske, Francije, Italije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske in Švedske.

Po navedbah nemške vojske bo namen centra usklajevanje pomorskih dejavnosti v regiji in zagotavljanje Natu celodnevne slike pomorskih razmer na območju Baltskega morja.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje