V Nemčiji racije po grožnji s smrtjo politiku Kretschmerju

Svet 15. Dec 202113:56 > 18:47 0 komentarjev
Michael Kretschmer
PROFIMEDIA

Potem ko je bil ministrski predsednik nemške zvezne dežele Saška Michael Kretschmer tarča groženj s smrtjo, se je danes v Dresdnu odvila policijska operacija. Policisti in pripadniki posebnih enot saškega kriminalističnega urada so preiskali več objektov in pri tem zasegli več kosov orožja, so sporočili s policije.

Preiskava se je osredotočila na pet moških in eno žensko, starih med 32 in 64 let, ki so jih sumili “priprave nasilnega kaznivega dejanja, ki ogroža državo”, je sporočila policija, ki je dodala, da trenutno potekajo zaslišanja. Preiskovalci pregledujejo tudi njihove prenosne telefone, računalnike in druge elektronske naprave.

Na osnovi izjav nekaterih članov skupine, ki se je oblikovala na spletnem omrežju Telegram, je policija predvidevala, da bi lahko ti imeli tudi pravo orožje in tega so danes med racijami na šestih naslovih v mestih Dresden in Heidenau tudi zasegli. Kot so sporočili, gre za več samostrelov in kose drugega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je sprožila preiskavo, potem ko so se na spletni storitvi za izmenjavo takojšnjih sporočil Telegram pojavile grožnje s smrtjo Kretschmerju, ki je viden zagovornik cepljenja proti covidu-19. O njih so 7. decembra prvi poročali novinarji nemške javne televizije ZDF, ki so se uspeli infiltrirati v šifriran pogovor kakih sto “nasprotnikov cepljenja, države in sedanjih zdravstvenih politik” na Telegramu.

Preiskava je pripeljala do današnjih racij v Dresdnu na vzhodu Nemčije. Tarča preiskovane skupine naj bi bili različni politiki z ministrskim predsednikom Kretschmerjem na čelu.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, se je v Nemčiji razvilo veliko in delno radikalizirano gibanje, ki nasprotuje zajezitvenim ukrepom, sprejetim v času pandemije covida-19. To je še posebej močno prav na Saškem – v zvezni deželi na ozemlju nekdanje Vzhodne Nemčije, ki jo je pandemija posebej hudo prizadela in kjer je precepljenost nižja od nacionalnega povprečja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!