V New Yorku bodo glasovali o zahtevi za končanje izraelske okupacije v Palestini

Svet 18. Sep 202407:32 1 komentar
Združeni narodi
Foto: PROFIMEDIA

Generalna skupščina Združenih narodov bo glasovala o predlogu resolucije, ki v skladu z mnenjem Meddržavnega sodišča v Haagu zahteva konec izraelske okupacije palestinskih ozemelj.

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) bo danes v New Yorku glasovala o predlogu resolucije, ki zahteva konec izraelske okupacije palestinskih ozemelj. Predlog nezavezujoče resolucije je prvič v zgodovini vložila Palestina kot opazovalka ZN s posebnim statusom.

Razprava o predlogu resolucije se je začela v torek, ko je svoj prvi nastop v Generalni skupščini opravil slovenski veleposlanik pri ZN Samuel Žbogar. Končala se bo danes, ko bo tudi glasovanje o resoluciji. Žbogar je skupaj z veliko večino od okrog 100 nastopajočih napovedal glas za resolucijo.

Resolucija zahteva, da se Izrael v 12 mesecih umakne z zasedenih ozemelj, izpolni vse mednarodne obveznosti in ustavi nezakonite gradnje. Določa, da se v času zasedanja sedanje 79. Generalne skupščine skliče mednarodna konferenca za izvajanje resolucij ZN glede Palestine in med drugim pozove generalnega sekretarja ZN, naj v treh mesecih poroča GS ZN o izvajanju določil resolucije.

Izraelski veleposlanik pri ZN Danny Danon je predlog resolucije označil za diplomatski terorizem in opozoril, da so v ZN sprejeli že več kot 150 podobnih resolucij proti Izraelu. “Predlog ne omenja Hamasa in terorističnega napada 7. oktobra, Generalna skupščina o tem molči in raje sprejema enostranske resolucije proti Izraelu,” je dejal.

Palestina (Foto: REUTERS/Hatem Khaled)

Palestinski veleposlanik Rijad Mansour je dejal, da mu je v veliko čast, da lahko prvič, odkar je njegova država dobila dodatne pravice, nagovori Generalno skupščino z govorniškega odra. “Palestina je pomemben del svetovne zgodovine, palestinsko ljudstvo pa je sestavni del človeštva. Naša država in naše ljudstvo ne bosta izginila,” je dejal.

Predsednik Generalne skupščine Philemon Yang je dejal, da sta Generalna skupščina in Varnostni svet dolžna končati nezakonito prisotnost Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. “Zagotoviti je treba vladavino prava in pravičnost”. V podobnem slogu so minili nastopi preostalih govornikov.

Obeta se potrditev resolucije

Veleposlanik Žbogar je dejal, da mednarodno pravo lahko deluje kot varnostna mreža le, če ga vsi spoštujemo. “Meddržavno sodišče je izjavilo: okupacija je nezakonita in se mora končati. Zato pozdravljamo resolucijo, ki jo je predložila država Palestina. Glavni cilj resolucije je jasen in se osredotoča na konec okupacije,” je dejal Žbogar.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield je spomnila, da si ZDA prizadevajo za celovit mirovni sporazum, ki bi trajno rešil izraelsko-palestinski spor. “Že dolgo nasprotujemo enostranskim ukrepom, ki spodkopavajo prednostno rešitev v obliki dveh držav, kar vključuje širjenje izraelskih naselbin na Zahodnem bregu in to resolucijo, ki nam jo je danes predložila palestinska delegacija,” je dejala in napovedala, da resolucije ne bo podprla, češ da selektivno razlaga vsebino mnenja Meddržavnega sodišča in ne prispeva k oblikovanju dveh držav.

Gre za nadaljevanje desetega posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN, ki sega nazaj v leto 1997, ko ga je po gradnji nove izraelske naselbine na Zahodnem bregu zahteval Katar.

Kadar Varnostni svet ZN ne more prevzeti svoje glavne odgovornosti za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti – kot se je to zgodilo po izbruhu vojne v Ukrajini in Gazi, lahko Generalna skupščina zadevo takoj obravnava na izrednem posebnem zasedanju. Nezavezujoča resolucija Generalne skupščine predstavlja smernice za države. V zadnjih 73 letih je bilo sklicanih le 11 izrednih posebnih zasedanj. Zadnja je bila po vetu Rusije v Varnostnem svetu sklicana šest dni po ruskem napadu na Ukrajino v leta 2022.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje