V nočnem napadu izraelske vojske ubili sestro vodje Hamasa

Svet 25. Jun 202418:30 1 komentar
Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa
Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa (Foto: Hadi Daoud apaimages/SIPA/PROFIMEDIA)

V nočnih napadih izraelske vojske na borce Hamasa je umrla sestra vodje političnega biroja te skrajne organizacije Ismaila Hanije. Organizacija Save the Children je objavila oceno, da je v Gazi pogrešanih do 21.000 otrok. Mnogi med njimi so pokopani pod ruševinami, pridržani v ujetništvu, pokopani v neoznačenih množičnih grobovih ali pa so bili ločeni od svojih družin. Medtem je izraelska vojska za mrtvega razglasila še enega talca, ki ga je Hamas zajel ob napadu 7. oktobra lani.

V izraelskem napadu na Gazo je bilo danes ubitih deset družinskih članov vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije, je sporočila palestinska civilna zaščita. Izraelska vojska je po lastnih navedbah ponoči napadla borce Hamasa v begunskem taborišču Šati in drugih območjih na severu Gaze. Ti naj bi sodelovali v napadu na Izrael 7. oktobra, med katerim so borci gibanja ubili okoli 1.200 ljudi in zajeli približno 250 talcev.

“V napadu je umrlo deset ljudi, več pa jih je bilo ranjenih, med njimi tudi Zahr Hanija, sestra vodje političnega biroja Hamasa Ismaila Hanije,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik palestinske civilne zaščite. Aprila so bili v izraelskem zračnem napadu na Gazo ubiti trije sinovi in štirje vnuki Hanije. Kot je takrat dejal prvi mož Hamasa, je bilo sicer od začetka vojne v enklavi ubitih že približno 60 njegovih sorodnikov.

Izraelska vojska je medtem za mrtvega razglasila še enega od nekaj manj kot 120 talcev, ki jih gibanje še vedno zadržuje v Gazi. Šlo naj bi za 39-letnega pripadnika izraelskih sil arabskega porekla Mohameda Al Atraša, ki je bil oktobra ugrabljen iz kibuca Nahal Oz blizu Gaze, navaja časnik Times of Israel. Ni sicer jasno, koliko talcev v ujetništvu je sploh še živih. Časnik Wall Street Journal je nedavno ob sklicevanju na posrednike v pogajanjih o prekinitvi ognja poročal, da jih je okoli 50. Ocena naj bi delno temeljila na izraelskih obveščevalnih podatkih.

Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa
Foto: Hadi Daoud apaimages/SIPA/PROFIMEDIA
Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa
Foto: Hadi Daoud apaimages/SIPA/PROFIMEDIA
Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa
Foto: Hadi Daoud apaimages/SIPA/PROFIMEDIA
Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa Moški preiskujejo ruševine hiše, v kateri je živela sestra vodje Hamasa
Foto: Hadi Daoud apaimages/SIPA/PROFIMEDIA

Mednarodna nevladna organizacija Save the Children je medtem objavila oceno, da je od začetka vojne v Gazi pogrešanih do 21.000 otrok. Mnogi od njih so po navedbah organizacije pokopani pod ruševinami, pridržani v ujetništvu, pokopani v neoznačenih množičnih grobovih ali so bili ločeni od svojih družin. Sodelavci organizacije za pomoč otrokom poročajo, da so zadnje razselitve, ki jih je povzročila izraelska ofenziva v Rafi, ločile številne otroke in dodatno povečale obremenitev za družine in skupnosti, ki skrbijo zanje.

Organizacija v svojem poročilu opozarja, da je v trenutnih razmerah v Gazi skoraj nemogoče zbrati in preveriti informacije, se pa domneva, da je brez spremstva in ločenih najmanj 17.000 otrok, približno 4.000 otrok je verjetno pokopanih pod ruševinami, neznano število pa tudi v množičnih grobiščih.

V izraelsko vojsko bodo morali tudi študentje ortodoksnih verskih šol

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen vojaški rok služiti tudi študenti ješive, judovske verske šole. Po mnenju sodišča namreč ne obstaja pravna podlaga, ki bi ultraortodoksnim vojaškim obveznikom omogočala, da se služenju izognejo, poročajo tuje tiskovne agencije. Sodišče je dodalo, da morajo oblasti ob odsotnosti ustrezne zakonodaje, ki bi omogočala izjeme, ukrepati in zakon o obveznem služenju vojaškega roka uveljavljati. Sodni senat je odredil tudi ustavitev financiranja verskih šol, katerih študenti bi se izogibali služenju vojaškega roka, piše francoska tiskovna agencija AFP. V skladu z veljavno izraelsko zakonodajo morajo moški odslužiti tri leta vojaškega roka, ženske pa dve leti.

Izraelski tankist ob meji z Gazo
Izraelski tankist ob meji z Gazo (Foto: REUTERS/Amir Cohen)

Vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini pa je danes dejal, da v Gazi vsak dan v povprečju deset otrok izgubi eno ali obe nogi. Ta številka ne upošteva otrok, ki izgubijo roko ali dlan, je pojasnil Lazzarini sklicujoč se na podatke Sklada ZN za otroke (Unicef). Pri tem je poudaril, da amputacije pogosto potekajo v “precej groznih razmerah”, včasih brez anestezije.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom islamističnega gibanja Hamas, je bilo v izraelski ofenzivi v Gazi doslej ubitih najmanj 37.658 ljudi, med njimi številne ženske in otroci.

Samuel Žbogar
Foto: UN Photo

Varnostni svet Združenih narodov je obravnaval poročilo koordinatorja za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Tora Wenneslanda. Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je opozoril, da so resolucije tega telesa zavezujoče. “Na vsaki seji so člani tega organa pozivali k prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in razdelitvi humanitarne pomoči. Pozvali smo tudi k doslednemu spoštovanju mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic. Danes še vedno poslušamo iste zgodbe o obupu, uničenju, lakoti in nevarnosti, pri čemer najbolj trpijo ženske in zlasti otroci. Ni niti kančka upanja,” je dejal. Opozoril je tudi na nevarnost eskalacije spopadov med Izraelom in gibanjem Hezbolah v Libanonu.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa je pred srečanjem z izraelskim kolegom Joavom Galantom v Pentagonu posvaril, da lahko konflikt med omenjenima stranema sproži regionalno vojno. Izraelska vojska je namreč prejšnji teden naznanila načrt za ofenzivo v Libanonu, kar Washington odsvetuje. Kanada je medtem svoje državljane že pozvala, naj se umaknejo iz Libanona, dokler se lahko

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje