V Novi Kaledoniji še naprej nemirno: policist ustrelil 48-letnika

Svet 24. Maj 202413:48 0 komentarjev
policisti v Novi Kaledoniji
Foto: PROFIMEDIA

V Novi Kaledoniji so po napovedani spremembi ustave o volilni pravici pred dnevi izbruhnili nasilni protesti, razglasili so izredno stanje. Tamkajšnje tožilstvo je sporočilo, da je število smrtnih žrtev naraslo na sedem, potem ko je policist danes ustrelil 48-letnika.

Po navedbah tožilca Yvesa Dupasa je policista in njegovega kolega pri mestu Dumbea fizično napadla skupina približno 15 ljudi, zaradi česar je bil ta prisiljen uporabiti orožje. Policista so priprli, preiskava okoliščin incidenta pa poteka.

Najbolj nasilni protesti v zadnjih štirih desetletjih so v Novi Kaledoniji izbruhnili 13. maja zaradi načrtovanih sprememb ustave o volilni pravici, ki jim oporekajo zlasti staroselski Kanaki. Sprememba namreč predvideva razširitev volilne pravice v prid neavtohtonim prebivalcem otočja.

V nemirih je doslej življenje izgubilo skupno sedem ljudi, vključno z dvema pripadnikoma varnostnih sil. Franciji je sicer uspelo delno umiriti razmere, potem ko je tja konec prejšnjega tedna poslala varnostne okrepitve in razglasila izredno stanje.

Mednarodno letališče v prestolnici Noumea bo ostalo zaprto za komercialne lete najmanj do torka, je danes sporočil upravljavec letališča.

V četrtek se je v okviru prizadevanj za umiritev razmer na otočju mudil francoski predsednik Emmanuel Macron. Med drugim je poudaril, da otočje ne sme postati “Divji zahod”. Zatrdil je tudi, da si bo prizadeval volilno reformo zadržati, dokler se razmere ne umirijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!