Na Otoku dve skupini izgrednikov: sklicali sestanek odbora za izredne razmere

Svet 08. Avg 202406:25 > 16:12 6 komentarjev
PROTESTI PROTI RASIZMU
Foto: PROFIMEDIA

Po tednu izgredov, ki so jih v Združenem kraljestvu sprožili protesti proti priseljencem, se je v več angleških mestih zbralo na tisoče protestnikov proti rasizmu. Premier je kljub mirnejšim demonstracijam znova sklical sestanek odbora za izredne razmere.

Zborovanja protestnikov proti rasizmu so potekala na lokacijah, kjer so bili napovedani tudi protesti proti priseljencem. Kljub temu so zborovanja minila mirno. Po poročanju BBC so na zborovanjih v različnih predelih Londona prevladovali protestniki proti rasizmu, ki so vzklikali “begunci so tukaj dobrodošli” in “ustavite skrajno desnico”.

Zaradi napovedi več kot sto novih nasilnih protestov je bilo v pripravljenosti več tisoč policistov. Ti so poročali le o peščici aretacij.

Britanski premier Keir Starmer je za danes, kljub sredinim mirnejšim demonstracijam, znova sklical sestanek odbora za izredne razmere cobra, ki bo namenjen usklajevanju odziva vlade na nemire s predstavniki organov pregona.

“Pomembno je, da ne popustimo. Zato bom imel danes še en sestanek z organi pregona, da se pomenimo glede minule noči in načrtujemo za prihodnje dni,” je med obiskom mošeje v Solihullu poudaril Starmer. Obljubil je tudi, da ne bo popustil v prizadevanjih za zaustavitev nasilja skrajnih desničarjev v državi.

Izgredi v Keniji
Foto: REUTERS/Monicah Mwangi

Ocenil je, da v sredo zvečer v državi ni bilo takšnih izgredov kot v preteklih dneh, “ker smo imeli na pravih mestih in v velikem številu razporejeno policijo”. Prepričan je tudi, da je bila sredina obsodba moškega na tri leta zapora močno sporočilo, da sodstvo deluje hitro, poroča britanski BBC.

Sojenja obtoženim v povezavi z nemiri in izgredi so se nadaljevala tudi danes, pri čemer je bilo več ljudi obsojenih na zaporne kazni.

Nemire sprožile napačne informacije

Nemiri v Veliki Britaniji so se začeli po napadu 17-letnika z nožem. Proteste v Združenem kraljestvu so sprožile napačne informacije na spletu, da je bil osumljenec za napad v Southportu, v katerem je v tamkajšnji plesni šoli do smrti zabodel tri deklice, več otrok pa ranil, muslimanski prosilec za azil.

Med tarčami napadov, ki so izbruhnili po več angleških mestih, so bile tudi mošeje in hoteli, v katerih so nastanjeni prosilci za azil. Protestniki so tudi zažigali in ropali po trgovinah. Policija je tudi odvetnikom za priseljevanje naročila, da delajo od doma, potem ko so protestniki po spletu delili sezname odvetniških pisarn in svetovalnih agencij ter jih izpostavljali kot možne tarče, še navaja BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje