V Rimu protesti gostincev proti covidnim potrdilom

Koronavirus 27. Jul 202120:26 0 komentarjev
protest v Rimu
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

V italijanski prestolnici Rim so se zbrali nasprotniki uporabe zelenih oziroma covidnih potrdil kot pogoja za vstop v lokale, kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Protest je organiziralo gibanje, ki združuje samostojne podjetnike in lastnike restavracij. Prišlo je več sto ljudi.

“Svoboda, svoboda” in “Ne zelenim potrdilom,” so vzklikali protestniki, ki so se zbrali na rimskem trgu Piazza del Popolo. “Nismo proti cepljenju, ampak proti zelenemu potrdilu,” so še poudarjali.

Vodja gibanja Jaz odpiram, v katerem je združenih 15.000 samostojnih podjetnikov in lastnikov lokalov, Umberto Carriera je povedal, da si želijo vrnitve v življenje, kakršno je bilo pred dvema letoma. “Zelena potrdila niso rešitev. Držimo se varnostnih protokolov, ne želimo pa preverjati zelenih potrdil,” je dejal.

Med več sto protestniki so bili tudi lastniki diskotek in plesnih lokalov, ki so že celo leto zaprti.

Napovedujejo nadaljevanje protestov

Za sredo napovedujejo nadaljevanje protestov proti covidnemu potrdilu, s katerim Italijani dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali da imajo negativnem test na novi koronavirus. V 12 velikih italijanskih mestih, tudi Milanu, Torinu in Rimu, pripravljajo pohode z baklami. Proteste načrtujejo tudi za soboto.

V Italiji bo treba od 6. avgusta za vstop v restavracije, muzeje, fitnese, kopališča ter na množične dogodke predložiti covidno potrdilo. Italijanska vlada preučuje tudi možnost uvedbe potrdila na regionalnih vlakih. Doslej so si Italijani s spleta prenesli 49 milijonov potrdil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!