V Rusiji lahko tuje organizacije zdaj razglasijo za “nezaželene”

Svet 09. Avg 202410:40 1 komentar
vladimir putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek podpisal zakon, v skladu s katerim lahko Moskva razglasi katerokoli tujo organizacijo za "nezaželeno". Zakonodaja se tako sedaj po poročanju medijev poleg nevladnih organizacij nanaša tudi na subjekte, ki jih sponzorira država. Zakon sta pred tem že potrdila oba domova parlamenta.

Gre za razširitev zakona iz leta 2015, ki je uvedel nova pooblastila za generalnega državnega tožilca, da katero koli nerusko nevladno organizacijo označi za “nezaželeno organizacijo”.

“Organizacije, ki so jih ustanovile državne institucije ZDA, Združenega kraljestva in drugih evropskih držav, izvajajo protiruske dejavnosti. Njihova zajezitev je vprašanje varnosti in zaščite interesov naših državljanov,” je ob predstavitvi zakonodaje junija dejal predsednik ruske dume Vjačeslav Volodin.

Tujo organizacijo, nevladno ali tisto, ki jo ustanovijo tuje uradne ustanove, se lahko razglasi za “nezaželeno” v Rusiji, če se presodi, da njene dejavnosti med drugim ogrožajo ruski ustavni red ali obrambne zmogljivosti, izhaja iz sprejetega zakonodajnega besedila, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izjema organizacije, katerih članica je Rusija

Zakon ne bo veljal za mednarodne medvladne organizacije, katerih članica je Rusija, ali za organizacije, ki so del vladne strukture tujih držav.

Strokovnjaki menijo, da bi lahko novo zakonodajo uporabili tudi proti medijem, ki jih podpira država, kot so BBC, Deutsche Welle in Radio Free Europe/Radio Liberty.

Moskva je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 številne tuje, večinoma zahodne organizacije razglasila za “nezaželene” z obrazložitvijo, da zagovarjajo cilje, ki so v nasprotju z nacionalnimi interesi ali ogrožajo varnost države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje