V Rusiji na več let zapora obsodili ameriškega vojaka

Svet 19. Jun 202414:47 0 komentarjev
Gordon Black
Gordon Black (Foto: PROFIMEDIA)

Rusko sodišče je ameriškega vojaka obsodilo na tri leta in devet mesecev zapora, in sicer zaradi kraje in napada na rusko partnerko. Krajo je delno priznal, njegov odvetnik pa se namerava na odločitev sodišča pritožiti.

Sodišče v Vladivostoku je danes pripadnika ameriške vojske obsodilo na tri leta in devet mesecev zapora, potem ko so ga zaradi kraje in napada na rusko partnerko v začetku maja pridržale ruske oblasti. Njegov odvetnik se namerava na odločitev sodišča pritožiti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojaka Gordona Blacka so prijeli, ko je bil na obisku pri svojem dekletu, ki ga je spoznal med služenjem v Južni Koreji. Par naj bi se poznal oktobra leta 2022 prek aplikacije Tinder in se srečeval v Južni Koreji, nato naj bi ga ona povabila na obisk v Vladivostok.

Med obiskom ga je ženska prijavila policiji, ker naj bi ji ukradel približno 10.000 rubljev (100 evrov) in jo fizično napadel. Obtoženec je delno priznal krivdo za krajo, ne pa tudi za grožnje. Danes je sodišče 34-letnika obsodilo na tri leta in devet mesecev dolgo zaporno kazen.

Pridržanje ameriških državljanov v Rusiji pogosto vodi do pogajanj med Moskvo in Washingtonom glede izpustitve ali izmenjave pridržanih oziroma zaprtih oseb.

Po navedbah Kremlja trenutno potekajo pogajanja glede pridržanega dopisnika časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha, ki ga je rusko tožilstvo zaradi domnevnega vohunjenja tudi uradno obtožilo. Sojenje se bo za zaprtimi vrati začelo 26. junija.

Od konca leta 2018 je v ruskem zaporu tudi nekdanji ameriški marinec Paul Whelan, potem ko so ga obsodili zaradi vohunjenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!