V Rusiji nadaljevanje sojenja ameriškemu novinarju Gershkovichu

Svet 18. Jul 202410:55 0 komentarjev
Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Foto: PROFIMEDIA)

V Jekaterinburgu v Rusiji se danes za zaprtimi vrati nadaljuje sojenje ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki je obtožen vohunjenja. Proces proti 32-letniku, ki mu v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora, se je začel konec junija.

Po prvi obravnavi je bila naslednja prvotno predvidena 13. avgusta, a so jo na prošnjo obrambe prestavili na danes. Tako kot prva tudi ta poteka za zaprtimi vrati, vendar pa tokrat novinarji niso mogli videti obtoženca niti pred začetkom obravnave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dopisnika ameriškega časnika New Street Journal Evana Gershkovicha so ruske oblasti pridržale marca 2023, ko je bila na novinarski odpravi v Jekaterinburgu. V ruskem priporu je že skoraj 16 mesecev. Tako on kot njegov delodajalec, družina in ZDA odločno zanikajo obtožbe vohunjenja.

Dokazov o njegovem domnevnem vohunjenju Moskva doslej ni podala, sporočila je le, da so ga ujeli pri delu. Tožilstvo ga obtožuje zbiranja tajnih informacij o ruskem proizvajalcev tankov Uralvagonzavod. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora v kazenski koloniji.

Tako Moskva kot Washington sta izkazala odprtost za možnost, da bi bil Gershkovich del dogovora o izmenjavi med državama, a nobena stran ni doslej z ničimer nakazala, kdaj bi se lahko to zgodilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!