Rusko sodišče ameriškega novinarja Evana Gershkovicha obsodilo na 16 let zapora

Svet 19. Jul 202411:34 > 14:26 0 komentarjev
Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Foto: PROFIMEDIA)

V ruskem Jekaterinburgu se je končalo sojenje ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, obtoženemu vohunjenja. Sodišče ga je obsodilo na 16 let zapora. Proces proti 32-letniku se je začel konec junija. Gershkovich je tako postal prvi novinar po padcu Sovjetske zveze, ki je bil v Rusiji obsojen zaradi vohunjenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko sodišče je le nekaj ur po današnjem začetku sklepnega dela hitrega sojenja ameriškega novinarja Evana Gershkovicha spoznalo za krivega vohunjenja in ga obsodilo na 16 let zapora, je sporočila državna tiskovna agencija RIA.

Dopisnika ameriškega časnika Wall Street Journal so ruske oblasti pridržale marca 2023, ko je bil na novinarski odpravi v Jekaterinburgu. V ruskem zaporu je že preživel skoraj 16 mesecev. Tožilci so mu očitali, da je po ukazih ameriške obveščevalne službe zbiral tajne informacije o ruskem proizvajalcu tankov Uralvagonzavod. Dokazov o njegovem domnevnem vohunjenju Moskva ni podala, sporočila je le, da so ga ujeli pri delu.

Gershkovich je vseskozi zanikal kakršnekoli obtožbe o vohunjenju in trdil, da so te lažne. Obtožbe o vohunjenju sta vseskozi odločno zanikala tudi njegova družina in delodajalec Wall Street Journal.

Sodni proces z le tremi obravnavami

Od prvega zaslišanja konec junija se je sojenje proti ameriškemu novinarju odvijalo izjemno hitro z le tremi obravnavami, medtem ko so se drugi podobni primeri v Rusiji pogosto zavlekli, saj so se obravnave vrstile več tednov ali celo mesecev, navaja AFP.

Po mnenju Washingtona je bil namen Gershkovicheve aretacije predvsem to, da bi ga Moskva uporabila kot aduta v pogajanjih za izpustitev Rusov, obsojenih v tujini.

To naj bi dokazoval tudi zelo hiter sodni proces. Tako Moskva kot Washington sta namreč že prej izkazala odprtost za možnost, da bi bil Gershkovich del dogovora o izmenjavi zapornikov med državama, a nobena stran ni doslej z ničimer nakazala, kdaj bi se lahko to zgodilo.

V Kremlju sicer pred zaključkom sojenja znova niso želeli komentirati njegovega primera in tega, ali bi lahko bil del izmenjave zapornikov z ZDA.

Gre sicer za prvega ameriškega novinarja, ki je bil v Rusiji obsojen zaradi vohunjenja po padcu Sovjetske zveze, poroča Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!