V ruskem napadu na ukrajinski vojaški inštitut umrlo vsaj 41 ljudi

Svet 03. Sep 202414:51 0 komentarjev
Julijski ruski napad na Poltavo
Julijski ruski napad na Poltavo (Foto: PROFIMEDIA)

V ruskem napadu na mesto Poltava v osrednji Ukrajini je bilo danes ubitih najmanj 41 ljudi, še več kot 180 je ranjenih. Tarča napada z dvema balističnima raketama je bil vojaški inštitut.

V ruskem napadu na Poltavo v osrednji Ukrajini je bilo danes ubitih najmanj 41 ljudi, še več kot 180 je ranjenih, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po navedbah Zelenskega sta raketi zadeli območje izobraževalne ustanove in bližnje bolnišnice, v napadu pa je bila delno uničena ena izmed stavb inštituta.

Izpod ruševin so doslej rešili 25 ljudi, še najmanj 11 jih ostaja ujetih, so medtem sporočili z ukrajinskega ministrstva za obrambo.

Ruski vojaški blogerji, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, so poročali o napadu na slovesnost, ki je potekala na odprtem.

Zelenski je v objavi na družbenih medijih pozval k preiskavi napada, zaveznicam pa ponovno sporočil, naj Kijevu pomagajo pri zračni obrambi.

Regija Poltava med drugim meji na regiji Sumi in Harkov, ki sta v preteklih tednih redno tarča ruskega obstreljevanja.

Ponoči več napadov tudi drugod po državi

Ukrajina je bila minulo noč tudi drugod znova tarča ruskih zračnih in topniških napadov, ki so terjali žrtve med civilisti, so danes sporočile ukrajinske oblasti. V mestu Zaporožja na jugovzhodu države sta bila ubita dva civilista. Ena od žrtev je bil osemletni deček, je na Telegramu sporočil regionalni guverner Ivan Fedorov. Poškodovana je bila tudi stavba.

Zelenski se je v mestu blizu fronte srečal z nizozemskim premierjem Dickom Schoofom, ki je v ponedeljek nenapovedano obiskal Ukrajino.

V mestu Dnipro je bil v raketnem obstreljevanju ubit človek, še šest ljudi je bilo po navedbah lokalnih oblasti ranjenih. Na območju je bila zadeta tudi transformatorska postaja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tarča ruskih napadov so bili tudi številni kraji v severovzhodni regiji Sumi. Ranjeni so bili trije ljudje. Skozi Sumi ob meji z Rusijo poteka oskrba ukrajinskih enot, ki sodelujejo v čezmejni ofenzivi v ruski regiji Kursk.

Ukrajinske zračne sile pa so sporočile, da so ponoči sestrelili 27 od 35 ruskih bojnih brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, še poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!