Ruski predsednik Putin: V svetu se oblikuje nov svetovni red

Svet 11. Okt 202411:43 > 14:44 5 komentarjev
Putin na političnem forumu v Turkmenistanu
Foto: PROFIMEDIA

"V svetu se oblikuje nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta, in ta naravni proces je nepovraten," je na političnem forumu v Turkmenistanu izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na konferenci v turkmenski prestolnici Aškabad dejal, da so mednarodni odnosi vstopili v obdobje temeljnih sprememb.

“Mednarodni odnosi so vstopili v obdobje globalnih, temeljnih sprememb. V svetu se oblikuje nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta, in ta naravni proces je nepovraten,” je v govoru na mednarodnem političnem forumu dejal Putin, kot povzemajo tuje tiskovne agencije.

Putin je po poročanju ruskih medijev tudi opozoril, da nastajajo novi močni centri gospodarske rasti, finančnega in političnega vpliva, predvsem na globalnem vzhodu in jugu. V govoru, ki ga je v živo prenašala ruska televizija, je dejal še, da se svet “sooča z grožnjami brez primere, ki jih povzročajo civilizacijske razprtije, medetnični in medverski konflikti”.

Putin na političnem forumu v Turkmenistanu
Foto: PROFIMEDIA

Srečanja v Aškabadu se sicer udeležujejo številni regionalni voditelji, med drugim iz Kazahstana, Mongolije in Pakistana, pa tudi iranski predsednik Masud Pezeškian, s katerim se je Putin srečal ob robu dogodka.

Voditelja sta v približno uro dolgem pogovoru poudarila dobre odnose med državama in pozdravila podobne poglede na dogodke v svetu. Putin pa je dejal, da so vezi s Teheranom za Moskvo “prednostne”.

“Odnosi z Iranom so za nas prioriteta in se zelo dobro razvijajo” je dejal Putin. “Aktivno sodelujeva na mednarodnem prizorišču in najini pogledi na dogajanje v svetu so si pogosto zelo podobni,” je izjavil ruski predsednik po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

To je bilo njuno prvo srečanje v živo. Doslej sta se voditelja slišala le po telefonu. Do njunega srečanja je prišlo sredi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu, ki jih zaznamuje vojna v Gazi ter spopadi med izraelsko vojsko in proiranskim libanonskim gibanjem Hezbolah.

Pezeškian in Putin
Foto: PROFIMEDIA

Pezeškian je v izjavi za rusko televizijo obsodil izraelske napade na civiliste in glede na ruski prevod zatrdil, da Izrael podpirajo zahodne sile.

Današnji dogodek v turkmenski prestolnici je posvečen 300. obletnici rojstva velikega turkmenskega pesnika in misleca Mahtumkulija Fragija, vendar pa bodo po poročanju medijev dejansko v ospredju številna dvostranska srečanja.

V ruskem raketnem napadu na Odeso več mrtvih, tudi najstnica

Medtem ruske sile nadaljujejo z napadi na Ukrajino. Ponoči so raketirali južno ukrajinsko regijo Odesa, ubite so štiri osebe, med njimi tudi najstnica, še deset je bilo ranjenih, je danes sporočil guverner regije Oleg Kiper.

V napadu je bila uničena tudi dvonadstropna stavba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sovražnik je z balističnimi raketami napadel regijo Odesa. Ubiti so bili štirje ljudje, med njimi najstnica,” je na družbenih omrežjih zapisal Kiper ter dodal, da je bilo v napadu ranjenih še deset ljudi in uničena dvonadstropna stavba.

Ruski napad na stavbo v Odesi
Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

Na videoposnetkih s prizorišča napada je bilo videti reševalce, ki med ruševinami iščejo žrtve napada, še poroča AFP.

Ruska vojska je od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022 izvedla že več napadov na regijo Odesa. Tarče so najpogosteje bile tovorne ladje in skladišča žita. Nazadnje so ruske sile Odeso napadle v sredo, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v okviru evropske turneje za zbiranje podpore Ukrajini danes v Vatikanu sešel s papežem Frančiškom. Pred tem se je v četrtek zvečer v Rimu srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni, ki je po pogovorih izpostavila, da je cilj podpore Italije omogočiti Ukrajini, da se pogaja o miru.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje