V ruskem zaporu umrla ukrajinska novinarka Viktorija Roščina

Svet 11. Okt 202411:08 > 16:06 12 komentarjev
Novinarka Viktorija Roščina
Viktorija Roščina (Foto: @ngumenyuk/X)

V ruskem zaporu je umrla ukrajinska novinarka, še ne 28-letna Viktorija Roščina. Okoliščine smrti novinarke, ki je izginila avgusta lani, še niso znane. Ukrajinsko tožilstvo njeno smrt obravnava kot vojni zločin.

Ukrajinska novinarka Viktorija Roščina, ki je poročala o življenju na ukrajinskih ozemljih pod rusko okupacijo, je umrla v ruskem zaporu, je v četrtek sporočil vodja ukrajinskega koordinacijskega štaba za ravnanje z vojnimi ujetniki Petro Jacenko.

Dejal je, da okoliščine smrti novinarke, ki je izginila avgusta lani, še niso znane.

Jacenko, ki je smrt Roščine v četrtek potrdil za ukrajinsko televizijo, je dejal, da je bila novinarka tik pred tem, da jo zamenjajo v okviru izmenjave ujetnikov.

“Njena premestitev iz Taganroga v Moskvo je bila faza v pripravah na njeno izpustitev,” je povedal Jacenko. Po poročanju medijev je zaprta novinarka dolgo časa gladovno stavkala, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Njeno smrt obravnavajo kot vojni zločin

Ukrajinsko tožilstvo je danes sporočilo, da je sprožilo preiskavo smrti novinarke v ruskem pridržanju, ki jo bo obravnavalo kot vojni zločin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kazenski postopek, uveden zaradi njenega izginotja, je bil prekvalificiran v vojni zločin v povezavi z naklepnim umorom,” je sporočilo generalno državno tožilstvo v Kijevu.

Roščina je umrla 19. septembra, piše v pismu ruskega obrambnega ministrstva, ki ga je v četrtek prejela njena družina v Ukrajini, je v sporočilu za javnost zapisala nevladna organizacija Novinarji brez meja in ob tem izrazila pretresenost ob smrti novinarke.

Ruska medijska hiša Mediazona pa je poročala, da je Roščina umrla med premestitvijo v Moskvo iz zapora v Taganrogu blizu ukrajinske meje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih danes dejal, da je smrt Roščine hud udarec za številne ukrajinske novinarje, ki so jo poznali.

Izginila lanskega avgusta

Roščina, ki bi 6. oktobra dopolnila 28 let,  je izginila avgusta lani na ukrajinskih ozemljih, ki jih je zasedla Rusija. Na okupirano območje je pripotovala iz dela Ukrajine pod vladnim nadzorom preko Poljske. Že leta 2022 so jo ruske enote aretirale v južnem ukrajinskem pristaniškem mestu Berdjansk, a so jo pozneje izpustili.

Roščina je med drugim delala kot svobodna novinarka za ukrajinski novičarski portal Ukrajinska Pravda, po poročanju Reutersa pa tudi za Radio Free Europe/Radio Svoboda. Poročala je o življenju na Krimu po letu 2014, ko si je ukrajinski polotok priključila Rusija, in na ozemljih na vzhodu Ukrajine, ki so jih zavzeli proruski separatisti.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje