V Šanghaju najhujši tajfun v 75 letih: zaradi podrtih dreves umrlo več ljudi

Svet 16. Sep 202408:48 0 komentarjev
policijski avto na cesti
Foto: PROFIMEDIA

Šanghaj je prizadel najhujši tajfun v zadnjih 75 letih in ohromil tamkajšnje življenje. V metropoli s 25 milijoni prebivalcev so odpovedali več kot 600 letov, ladje so ostale v pristaniščih, prebivalce so pozvali, da ostanejo v zaprtih prostorih, do torka pa so odpovedane vse kulturne in športne prireditve na prostem.

Tajfun Bebinca je s sunki vetra do 151 kilometrov na uro najmočnejši tajfun, ki je prizadel Šanghaj po tajfunu Gloria leta 1949. Oblasti so v nedeljo razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti. Na obeh glavnih letališčih v Šanghaju so odpovedali lete, prav tako trajekte in nekatere vlake. Ob 1. uri po lokalnem času so zaprli avtoceste, v mestu pa omejili hitrost na 40 kilometrov na uro.

O večji materialni škodi še ne poročajo.

Šanghajska služba za nadzor nad poplavami je povedala, da so prejeli več deset obvestil o dogodkih, povezanih s tajfunom, večinoma o podrtih drevesih in reklamnih panojih, poročanje kitajske državne televizije CCTV navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju lokalnih oblasti so iz okrožja Čongming, z otoka ob izlivu reke Jangce, evakuirali 9.000 prebivalcev.

Tajfun Bebinca se je po nastanku 10. septembra v Tihem oceanu med premikanjem proti severozahodu okrepil in je dosegel Šanghaj, potem ko je že prešel Japonsko ter osrednji in južni del Filipinov. Doslej je šest ljudi izgubilo življenje zaradi podrtih dreves.

intervencijske službe na cesti pospravljajo posledice tajfuna intervencijske službe na cesti pospravljajo posledice tajfuna
Foto: PROFIMEDIA
podrto drevo na avto podrto drevo na avto
Foto: REUTERS
podrt oglaševalski pano pred trgovino podrt oglaševalski pano pred trgovino
Foto: PROFIMEDIA

Po navedbah CCTV naj bi se Bebinca premikal proti severozahodu, kjer naj bi v več provincah močno deževalo in pihalo.

Tajfun Bebinca je dosegel vzhod Kitajske, medtem ko se v delih jugovzhodne Azije še vedno spoprijemajo s posledicami tajfuna Yagi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!