V Sarajevu plakati s simboli Jugoslavije. Kdo jih je nalepil?

Svet 31. Jul 202411:32 8 komentarjev
sarajevo, Jugosloveni
Foto: Jugosloveni/Facebook

V Sarajevu so se pojavili plakati s simboli Socialistične federativne republike Jugoslavije. Na njih piše, da še obstajajo Jugoslovani. Ideja se je porodila v sarajevski podružnici narodnega gibanja Jugoslovani, kjer so pozvali vse "Jugoslovane BiH", naj se pridružijo sonarodnjakom iz tega gibanja v sosednjih državah.

Samooklicani Jugoslovani Sarajeva so v sporočilu za javnost, ki ga povzema sarajevski portal Klix.ba, izpostavili, da so v narodnem gibanju Jugoslovani našli pravi zametek jugoslovanstva.

Dodali so, da omenjeno gibanje od vseh drugih organizacij ločuje to, da se edino ukvarja z jugoslovanstvom, ne pa zgolj z ohranjanjem spomina na “neke boljše čase”, ter da se je izkristaliziralo kot varuh in dedič vseh prednosti, ki jih jugoslovanstvo nosi s seboj.

“Razlike, ki so obstajale v socialistični Jugoslaviji, so bile njeno največje bogastvo, največja kulturno-civilizacijska pridobitev naše skupne države, kakršne doslej ni zmogla doseči nobena država na svetu, ne glede na njeno stopnjo kulturne, civilizacijske in tehnološke razvitosti,” so še navedli.

Vse Jugoslovane Bosne in Hercegovine so pozvali, naj stopijo ob stran sonarodnjakom, zbranim okoli tega gibanja v Črni gori, Srbiji in Severni Makedoniji. Kot so še zapisali, je BiH nekoč dihala jugoslovanstvo. “Dihajmo ga tudi mi, danes,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje