V slovenskem mesu na Hrvaškem odkrili salmonelo

Slovenija 15. Jul 202420:20 3 komentarji
Piščančje perutničke
Foto: PROFIMEDIA

V piščančjem mesu, ki je bilo iz Slovenije namenjeno na hrvaški trg, so odkrili prisotnost salmonele. V Perutnini Ptuj so za N1 Slovenija potrdili, da je šlo za njihovo meso, ki pa ni bilo naprodaj na slovenskih trgovskih policah.

Salmonela je bila prisotna v piščančjih perutničkah. Po pisanju hrvaških medijev gre za meso, ki se trži pod imenom “Piščančja Texas krilca”, slovenskega proizvajalca Perutnina Ptuj, poroča N1 Zagreb.

Sodeč po podatkih evropskega sistema hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF), je analizo vzorcev opravil proizvajalec, pri čemer pa ni navedeno ime proizvajalca. Piše zgolj, da gre za meso iz Slovenije, in sicer za piščančje “Texas perutničke”.

Kot izhaja iz objave na RASFF, je analizo vzorcev opravil proizvajalec sam, po poročanju N1 Zagreb pa je bilo meso umaknjeno, preden bi pristalo na hrvaških trgovskih policah.

Za zdaj ni jasno, ali so salmonelo odkrili le v vzorcih mesa, ki je bilo poslano na hrvaški trg. Omenjeni proizvod je sicer v prodaji tudi v Sloveniji. Iz podjetja Perutnina Ptuj so za N1 Slovenija pojasnili, da serije tega mesa ni bilo na slovenskih prodajnih policah, če pa bi bil, bi ga avtomatsko umaknili. “Rok trajanja teh perutničk je že potekel, tako da so lahko slovenski potrošniki brez skrbi,” so dodali.

Po naših neuradnih informacijah je s primerom seznanjena tudi slovenska Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki pa o tem še zbira celovite informacije.

Salmonele so bakterije, ki povzročajo okužbe pri živalih in ljudeh. Bolezni, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel, imenujemo salmoneloze. Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami, navaja NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje