V Španiji korak bližje zakonu “le da pomeni da”

Svet 20. Apr 202320:47 0 komentarjev
spolno nasilje
PROFIMEDIA

Spodnji dom španskega parlamenta je danes izglasoval spremembe t. i. zakona le da pomeni da, ki določa, da pasivnost žrtve ne velja kot privolitev v spolni odnos. Spremembe bo moral potrditi še zgornji dom parlamenta.

Spodnji dom španskega parlamenta je danes izglasoval spremembe t. i. zakona le da pomeni da, ki določa, da pasivnost žrtve ne velja kot privolitev v spolni odnos. Z njimi si želijo odpraviti vrzeli, ki so nekaterim storilcem kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost znižale zaporne kazni. Spremembe bo moral potrditi še zgornji dom parlamenta.

Zakon, ki je začel veljati oktobra, odpravlja razlikovanje med spolno zlorabo in posilstvom ter določa, da pasivnost žrtve ne velja kot privolitev v spolni odnos. Žrtvam spolnih napadov ni treba dokazovati, da so se napadom upirale. Poleg tega pa zakon zaostruje določila glede nadlegovanja na ulici, širi spolno vzgojo v šolah ter krepi zaščito žrtev spolnega nasilja.

Vendar pa je zakon paradoksalno omogočal tudi znižanje kazni za nekatera kazniva dejanja. Po navedbah sodstva je bilo zaradi vrzeli v zakonu doslej predčasno izpuščenih več kot sto storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, v več kot tisoč primerih pa so storilcem znižali zaporne kazni.

Načrtovane spremembe bodo tako zaostrile nekatere kazni, ki so bile z zakonom znižane. Sprememba zakona je bila v 350-članskem parlamentu sprejeta z 233 glasovi za, 59 proti in štirimi vzdržanimi glasovi. Za spremembo je poleg vladajoče stranke socialistov (PSOE) glasovala tudi desna opozicija. Koalicijska stranka Podemos (UP) pa je glasovala proti.

Ministrica za enake možnosti in članica stranke UP Irene Montero je bila razočarana, ker se koalicijski partnerji niso mogli dogovoriti o skupnem predlogu sprememb. “Danes je žalosten dan, najtežji, kar sem jih doživela v tem parlamentu, odkar sem ministrica. To ni korak naprej, ampak korak nazaj na področju pravic žensk,” je še dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!