V Španiji po slabem volilnem izidu odstop vodje levega zavezništva

Svet 10. Jun 202418:22 0 komentarjev
Yolanda Diaz
Foto: PROFIMEDIA

Po slabem rezultatu za levo zavezništvo strank Sumar na evropskih volitvah v Španiji je danes s čela skupine odstopila Yolanda Diaz, sicer tudi ministrica za delo in druga podpredsednica vlade premierja Pedra Sancheza.

Skrajna levica je na volitvah v Španiji utrpela izgube in bo v novem mandatu Evropskega parlamenta zasedala pet sedežev – stranki Podemos bosta pripadla dva, Sumar pa trije, kar je veliko manj od zastavljenega cilja. Skupini sta se sicer pred lanskoletnimi julijskimi volitvami združili, nekaj mesecev kasneje pa znova ločili.

Yolanda Diaz je danes sporočila, da zapušča vodenje zavezništva Sumar, ki še vedno združuje večino skrajno levih strank v državi. Njena odločitev je posledica rezultata na evropskih volitvah, ki sledi nizu slabih izidov na drugih volitvah v zadnjih mesecih. Diaz, ki sicer ohranja položaj v vladi, se je zavzela za nujno razpravo znotraj skupine.

Na evropskih volitvah v državi je slavila Ljudska stranka (PP), katere poslanci bodo zasedli 22 od skupno 61 sedežev v Evropskem parlamentu. Sanchezovi socialisti so jih osvojili 20.

Rezultati v veliki meri odsevajo izide parlamentarnih volitev julija lani, na katerih je slavila PP, a v parlamentu ni našla zadostne podpore za vladanje. Sanchez se je z drugega mesta obdržal na oblasti s podporo skrajno levih in regionalnih strank.

Je pa v nedeljo svoj položaj glede na volitve leta 2019 izboljšala skrajno desna stranka Vox, ki je osvojila šest poslancev, medtem ko je doslej imela štiri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!